Školská jedáleň
Školská jedáleň Základnej školy Parchovany
Je účelové zariadenie, ktoré sa nachádza v budove Základnej školy. V
budove školy je umiestnená aj materská škola, ktorá má vlastnú
jedálničku, kde sa strava dováža z kuchyne v uzavretých nádobách.
Účelom ŠJ je poskytovať stravu (obed) pre žiakov ZŠ a zamestnancov a
celodennú stravu (desiatu, obed a olovrant) pre žiakov MŠ. Poskytuje
stravovanie pre tri vekové kategórie žiakov základnej a materskej školy
a to:
-
deti materskej školy 2 - 6 rokov
-
deti základnej školy 6 - 11 rokov, 11 – 15 rokov
-
zamestnancov školy
-
na základe rozhodnutia orgánu na ochranu zdravia cudzích stravníkov tak, aby nebola prekročená kapacita školského stravovacieho zariadenia
Personálne obsadenie:
- Drabová Anna vedúca ŠJ
- Kozáková Helena hlavná kuchárka
- Andrejcová Mária pomocná kuchárka - úväzok
- Brindová Zuzana pomocná kuchárka - úväzok
Stravné poplatky:
MŠ – desiata+obed+olovrant
0,24+0,56+0,2 = 1,- €
1. stupeň 1. - 4. ročník
obed = 0,83 €
2. stupeň 5.-9. ročník obed = 0,90 €
Príprava jedál
- pri výrobe pokrmov sa postupuje podľa zásad správnej výrobnej praxe HACCP
- jedlá sa pripravujú podľa vopred zostaveného jedálneho lístka v zmysle Zásad pre zostavovanie jedálnych lístkov v zariadeniach školského stravovania vydaných Ministerstvom školstva
- technologický postup pri príprave jedál je určený normami platnými pre školské stravovanie, ktoré vyčísľujú hmotnosť porcie jedál
Výdaj stravy
- dovozom do jedálničky MŠ od 11,30 pre deti MŠ a zamestnancov MŠ
- výdajom cez okienka od 11,40 do 14,00 pre deti ZŠ a zamestnancov
ZŠ
Po skončení obeda je stravník povinný odložiť použitý riad do okienka na to určeného.
Prihlásiť sa na stravu je potrebné na začiatku školského roka (2. septembra), prihláška je platná až do odhlásenia počas celého školského roka.
Odhlásiť sa zo stravy je potrebné najneskôr v deň obeda do
8,00 hod. V zošite, ktorý je umiestnený v jedálni na určenom
mieste stravník k príslušnému dátumu zapíše svoje meno.
Jedálny lístok obsahuje
- v rámci 5 stravovacích dní 2 hlavné jedlá s mäsovým pokrmom, 1 hlavné jedlo so zmiešaným pokrmom (so zníženou dávkou mäsa tzv. polomäso), 2 odľahčovacie jedlá (1 s múčnym pokrmom a 1 so zeleninovým pokrmom). Odľahčovacie jedlá so zeleninovým pokrmom podávame v pondelok
- pokrmy z mäsa, ktoré sú súčasťou hlavného jedla, sú pokrmy pripravované z mäsa jatočných zvierat, hydiny a rýb s plnou hmotnosťou pre jednotlivé vekové kategórie, nie mleté, nie zmesi
- pokrmy so zníženou dávkou mäsa, ktoré sú súčasťou hlavného jedla, sú zmesi mäsa s ryžou, so sójovou drvinou (kociek), ovsených vločiek, zemiakov a pod.
- pokrmy zeleninové, ktoré sú súčasťou hlavného jedla, sú pokrmy pripravené s použitím zeleniny, strukovín, obilnín a ich kombinácií s možným použitím mlieka, mliečnych výrobkov a vajec
- múčne pokrmy, ktoré sú súčasťou hlavného jedla, sú pokrmy pripravované s použitím múky, vajec, mlieka, tvarohu, ovocia a pod. Polievky k tomuto typu jedál sa podávajú výdatné strukovinové, zeleninové, príp. s obsahom mäsa, mlieka a pod., ak to umožňuje výška finančného limitu. Tento druh jedál a polievok sa podáva v piatok, vždy je k nemu podávané mlieko a ovocie.
- ku každému hlavnému jedlu podávame nápoje(prírodné nápoje, nápoje s nižším obsahom cukru, tmavý a ovocný čaj, prip. mlieko podľa druhu pokrmu
- múčnik (keks), jogurt, jogurtové mlieko, puding ako súčasť obeda podávame v pondelok
- chlieb podávame tmavý na desiatu a olovrant, k polievke a prívarkom
- desiata alebo olovrant (striedavo) obsahuje mliečny nápoj, čerstvú zeleninu, príp. zeleninu v rôznych úpravách v každej dennej dávke
- pokrmy pripravujeme na oleji, ako prídavok do hotových pokrmov (polievok a prívarkov) na zvýšenie ich biologickej hodnoty čerstvé maslo
- do polievok pridávame zelené petržlenové a zelerové vňate, strúhaný syr a závarky z droždia
- dodržiavame pestrosť surovín, striedame technologické postupy pri príprave pokrmov (uprednostňujeme varenie, dusenie, zapekanie), striedame pokrmy sýtivé a ľahko stráviteľné, zabezpečujeme rôznorodosť chutí
- zemiaky sú na jedálnom lístku 2-3x v týždni
- zeleninu podávame denne, z toho ako šalát 2x (príp. 1x šalát 1x kompót), 1x ako zeleninovú oblohu k jedlu. Uprednostňujeme podávanie čerstvej zeleniny s prídavkom cibule, petržlenovej vňate, citrónovej šťavy s pridaním rastlinných olejov určených na použitie bez tepelnej úpravy
- múčniky pripravujeme z ovocia, tvarohu a mlieka
Všeobecné zásady, odporúčania, pre zostavovanie jedálnych lístkov
- prívarky zaraďovať 2x do mesiaca s využitím strukovín
- zvýšiť frekvenciu podávania strukovín aj vo forme šalátov, resp. súčasť zeleninových šalátov
- múčne prílohy (knedľa, halušky, cestoviny) iba 1x v týždni
- ryby podávať 1x v týždni
- obilniny (krúpy, ovsené vločky, pohánka, sója, proso, kukurica apod.) uprednostňovať pred ryžou a aspoň 1x v týždni
- strukoviny 1-2x v týždni (polievky, prívarky, šaláty, hlavné jedlá, súčasť pokrmu so zníženou dávkou mäsa a zeleninových)