|
|
|
|
SACHARIDY - nová hviezda výživy |
|
|
|
|
Ľudia sa väčšinou vyhýbajú jedlám obsahujúcim veľa škrobu
(zemiaky, cestoviny, ryža, strukoviny, chlieb apod.), lebo si
myslia, že sa po nich priberá. Naopak, škroby |
|
patria medzi najväčšie hity racionálnej výživy. Dlho bol
rozšírený chybný názor, že na silné svaly potrebujeme veľa
bielkovín. Dospelému človeku treba cca 45 - 60 g |
|
bielkovín denne. Hotové auto potrebuje už iba kvalitný benzín,
čiže pohonnú hmotu. Pre náš organizmus sú to sacharidy, ktoré
dodávajú dostatok "vysokooktánového paliva". |
Tuk je ako "kanister s palivom", ktorý nosíme všade so sebou. Je
to rezerva, keď telo spotrebuje sacharidy ako zdroj energie,
začne využívať rezervy. Spaľovanie tukov |
|
však vôbec nie je ani také čisté, ani také energeticky
efektívne, ako je to v prípade sacharidov. |
|
|
Sacharidy - to sú všetky cukry a škroby,
ktoré prijímame v potrave. Podľa veľkosti molekuly rozdeľujeme
sacharidy na jednoduché (glukóza, fruktóza-ovocný cukor, |
sacharóza-repný alebo trstinový cukor, laktóza-mliečny cukor
apod.) a komplexné (škroby a glykogén-živočíšny škrob). Všetky
sacharidy, cukry a škrob, sa v tráviacom |
|
trakte nakoniec rozložia na glukózu. Krv ju potom vstrebe z
čriev a v organizme ju použije ako zdroj energie. Sacharidy sa
takmer výhradne nachádzajú v potravinách |
|
rastlinného pôvodu (obilniny, ovocie, zelenina, chlieb, pečivo,
cereálie). |
|
|
Škroby - sú veľké a komplexné molekuly, na trávenie ktorých
potrebuje organizmus dlhší čas. |
|
|
Nie je pravda, že po jedlách obsahujúcich škrob sa priberá.
Potravinou, po ktorej sa priberá, je tuk. Jeden gram tuku
obsahuje 38kj, kým jeden gram sacharidov len 17kj. |
|
Väčšina skonzumovaných tukov sa priamo ukladá do našich tukových
zásob. |
|
|
Je potrebné jesť: zemiaky, cestoviny, strukoviny, proso, ryžu,
zeleninu a ovocie - tie zaplnia žalúdok a nezaťažia organizmus
prebytočnými kalóriami. |
|
Ale ak túto zdravú kuchyňu rozšírite o maslo, omáčky, polevy,
olejnaté dressingy, kyslú smotanu a syry, stanú sa energetickými
bombami. Konzumujte pokrmy |
|
obsahujúce veľa škrobu v najprirodzenejšej forme, zabezpečíte
svojmu organizmu kvalitný a pravidelný zdroj energie. Vaše cievy
zostanú čisté a priechodné. |
|
BANÁNY - plody plné draslíka. V našej výžive
stále viac doceňujeme draslík, dôležitý pre fungovanie
srdcovo-cievneho systému. Spolu so sodíkom reguluje srdcovú |
činnosť a výživu svalového systému. Zásoba draslíka je však
vyčerpateľná. Jeho množstvo v organizme sa znižuje používaním
niektorých liekov, nadmernom konzumovaní |
|
kuchynskej soli a sladkostí a v situáciách, keď sa zníži obsah
tekutín v tele, napr. pri hnačke. |
|
|
Jeden banán denne stačí dodať organizmu potrebný draslík. Banán
obsahuje toľko vlákniny pre správne trávenie ako 1/2 krajca
celozrného pšeničného chleba. |
Banán má toľko pektínu-rozpustnú vlákninu pôsobiacu proti
cholesterolu-ako jablko. Predstavuje upokojujúce raňajky pre
ľudí, ktorí sú ráno stresovaní. |
|
Banány sú vhodné pri liečbe žalúdočných vredov, pomáhajú
neutralizovať žalúdočnú kyselinu. V porovnaní s liekmi, ktoré
iba potláčajú žalúdočnú kyselinu, banány |
|
pomáhajú posilniť žalúdočnú stenu tým, že stimulujú jej bunky a
jej povrch pokrývajú sliznicou. |
|
|
BROKOLICA - kytica zdravia. Pomáha organizmu
brániť sa proti rakovine žalúdka a hrubého čreva. Ako
tmavozelená rastlina plná karotenoidov, chráni pred rakovinou . |
pľúc, a to aj pľúca fajčiarov. 100ml uvarenej nakrájanej
brokolice obsahuje toľko vitamínu C ako je zdravotníkmi
odporúčaná denná dávka. Brokolica je dobrým zdrojom |
|
vápnika, ktorý pomáha pri osteoporóze ako aj pri spevňovaní
kostí a zubov. V porovnaní s mliečnymi produktmi brokolica
takmer neobsahuje tuk. V brokolici je veľa draslíka, . |
ochraňujúceho srdce. Brokolica pomáha pri rakovine, obsahuje
sulforafan-zložku zvyšujúcu aktivitu bunkových enzýmov. Zložka
sa vyskytuje aj v mrkve a v zelenej cibuľke. |
|
MRKVA - obyčajný koreň neobyčajnej hodnoty.
Výraznú farbu jej dodáva betakarotén, ktorý je rastlinnou formou
vitamínu A a je účinným pomocníkom pri prevencii |
rakoviny. Odporúčanú dávku betakaroténu je schopná dodať už
jedna stredne veľká mrkva. Výživa človeka a obsah živín
prechádzajúcich do krvnej plazmy úzko súvisia |
|
s jeho zdravím. O betakaroténe sa hovorí aj v súvislosti s
prevenciou rakoviny ústnej dutiny, hrdla, hrtana, žalúdka a
čriev. U starších ľudí s vysokým obsahom karotenoidov |
v krvi je menej pravdepodobné poškodenie zraku sivým zákalom než
u ľudí s nízkou hladinou karotenoidov. Surová mrkva pôsobí na
znižovanie obsahu cholesterolu v krvi. |
|
Upravená mrkva uvoľňuje viac karoténov. Takže - užite si mrkvu v
oboch formách! |
|
|
OLIVOVÝ OLEJ - zlatý čarodejník z rastlinného kráľovstva.
Olivový olej zlatistej farby je vynikajúcim
prostriedkom na podporu zdravia. Tuhé tuky (v mäse a masle) |
sú "nasýtené" a "nenasýtené" zostávajú pri izbovej teplote
kvapalné. Tie sa ďalej rozdeľujú na "polynenasýtené" (olej z
kukurice, sóje a slnečnice), olivový olej je |
|
"mononenasýtený" a obsahuje priaznivú zložku - kyselinu olejovú.
Nenasýtené tuky znižujú hladinu cholesterolu v krvi a
mononenasýtené zložky tukov ovplyvňujú pomer |
|
zlej (LDL) a "dobrej" (HDL) frakcie cholesterolu. Pri
pravidelnej konzumácii olivového oleja sa významne znižuje krvný
tlak. Olivový olej brzdí aj zrážanie krvi, preto chráni |
|
pred srdcovým infarktom. Olivový olej je ľahšie stráviteľný ako
iné tuky a je vhodný aj pre pacientov so žalúdočnými vredmi.
Olivový olej priaznivo pôsobí aj na žlčník. |
|
V olivovom oleji sú antioxidačné zložky, ktoré pôsobia ochranne
proti poškodeniu buniek, proti geneticky podmienenému sklonu k
rakovine a rýchlemu starnutiu. |
|
Podstatné je, aby sa nahradili menej zdravé tuky olivovým
olejom, ale súčasne aby sa celkový podiel tuku v strave znížil.
Olivový olej je chuťovo taký výrazný, že ho stačí |
|
použiť malé množstvo. Napr. Ak pripravujete pečené zemiaky
mastíte ich maslom alebo kyslou smotanou (niekto používa oboje).
Namiesto toho použite olivový olej a |
|
čerstvú nasekanú pažítku. Zistíte, že postačí veľmi málo
olivového oleja, jedlo bude obsahovať menej tuku a pritom to
bude tuk zdravší. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
NÁROD PÓŽITKÁROV |
|
|
|
|
Každoročne utrácame milióny korún za rôzne slané pochúťky
(zemiakové lupienky, tyčinky, praclíky, slané oriešky). Možno
ešte viac minieme na rozmanité sladkosti. |
|
Nie je pravda, že človek musí jesť päťkrát denne. |
|
|
|
Platí to pre malé deti, ktoré rastú a vyvíjajú sa. Väčšina ľudí
u nás, bez rozdielu veku, vôbec nevie, čo je to hlad. Od
narodenia sú (okrem spánku)takmer nepretržite kŕmení. |
Tento zlozvyk ich sprevádza po celý život. |
|
|
|
|
Nie je pravda, že malé porcie jedla každé dve hodiny v priebehu
dňa sú zárukou postupného schudnutia. Lebo
množstvo energie z rôznych lahôdok a maškŕt je |
u niektorých ľudí väčšie než to, ktoré pochádza z pravidelného
stravovacieho réžimu. Napr. desiata obsahujúca kávu so smotanou
a šišku, popoludňajšia sladená malinovka |
s orieškovými oplátkami a ďalšia káva so sušienkami, napokon
pravidelné maškrtenie po večeri pri televízii s pivom a
zemiakovými lupienkami pridá 5020kj k dennému |
|
energetickému príjmu. Mnohí ľudia vyriešili svoj problém s
nadváhou tým, že prestali desiatovať, olovrantovať a maškrtiť. |
|
|
Ľudia si nevedia predstaviť život bez rôznych lahôdok, pochúťok
a maškŕt. Hlavným dôvodom je, že jedia veľa
rafinovaných, na vlákninu chudobných a na cukor |
bohatých pokrmov, ktoré obsahujú veľmi málo škrobu. Raňajky vo
forme rožka s maslom a čajom alebo kávy s vianočkou sú veľmi
rýchlo strávené. Cukry z nich sa |
|
bleskovo dostanú do krvi, zvýšia v nej hladinu glukózy a
spôsobia pocit návalu energie, ktorý žiaľ trvá veľmi krátko a
keď hladina glukózy klesne, príde pocit slabosti, |
|
ktorý riešia sladenou malinovkou alebo maškrtou. Tento
začarovaný kruh sa stále opakuje. |
|
|
Desiata a olovrant sú iba zvyk. Pravidelným
a energeticky primeraným stravovaním zistíte, že nepotrebujete
rôzne maškrty. Ľudia konzumujúci jednoduché, |
|
prirodzené a na vlákninu bohaté pokrmy nemajú tráviace problémy,
lebo umožnia svojmu žalúdku, aby si odpočinul. Ideálne je jesť v
4-5 hodinových intervaloch. |
|
Ak bez desiatej a olovrantu nemôžete vydržať:
- vypite veľký pohár vody alebo bylinkového čaju (neobsahuje
nijakú energiu a nevstupuje do procesu trávenia, |
navyše vás občerství a dobre prepláchne žalúdok a črevá) |
|
|
|
"- zjedzte kúsok čerstvého ovocia alebo zeleniny, ovocnú
tyčinku, músli tyčinku alebo inú, nízkoenergetickú pochúťku. |
|
|
"- vždy znovu si pripomínajte, koľko energie ste vlastne
ušetrili, keď nemaškrtíte a ako tým prispievate k ideálnej forme
vašej postavy. Veľa úspechov! |
|
"Výskumy potvrdzujú: náš energetický príjem
je vyšší, ako by mal byť, zhruba o 25%"
(MUDr. Ján Ondrejka, Štátny zdravotný ústav SR) |
|
|
JAČMEŇ - Popoluškino zdravé jedlo. Pri
porovnaní so zemiakmi, cestovinami a ryžou sa v našich
jedálničkoch len mála pozornosť venuje "nemodernému" jačmeňu. |
Jačmeň je vynikajúca obilnina a môže zastať správne miesto na
našom stole vo forme pikantného rizota, chrumkavého šalátu alebo
obľúbeného nákypu. |
|
Jačmeň, podobne ako ovsené vločky, obsahuje rozpustnú gumovitú
vlákninu, ktorá podporuje zdravú činnosť srdca. Jačmeň obsahuje
chemickú zložku, čo interferuje |
|
s cholesterolovou frakciou, ktorá spôsobuje poškodenie ciev.
Jačmeň obsahuje aj inhibítory proteáz, o ktorých sa predpokladá,
že brzdia vznik rakoviny tým, že potláčajú |
|
pôsobenie rakovinotvorných látok. 100 ml tepelne upraveného
jačmeňa má iba 20kj. Jačmeň podporuje pravidelnú činnosť čriev,
na to je však potrebná nelúpaná obilnina. |
|
Najlepším zdrojom nelúpaného jačmeňa je celozrnná múka z
jačmeňa. Jačmennú múku možno použiť ako kompletnú alebo
čiastočnú náhradu pšeničnej múky v mnohých |
predpisoch. Celozrnná obilnina spôsobuje, že pečivo je ľahké a
jemné. |
|
|
|
PAPRIKA - sladká či štipľavá - vždy plná chutnej výživy.
Veľká paprika s hrubou dužinou sa zvykne piecť, aby sa z nej
dala odstrániť tenká šupa. Pre ľudí, ktorým sa |
zdá, že paprika je ťažká na žalúdok, sú vhodnejšie žlté odrody.
Sladká paprika sa obsahom vitamínu C vyrovná šípkam a plodom
kivi. 200 ml nadrobno nakrájanej čerstvej |
|
červenej papriky obsahuje viac ako trojnásobok odporúčanej
dennej dávky vitamínu C. Sladká paprika je dobrým zdrojom
betakaroténu, ktorý je rastlinnou verziou |
|
vitamínu A a ochraňuje nás proti rakovine. Štipľavé odrody sa
nakladajú, sušia a používajú aj v čerstvom stave (feferónky).
Kayenské korenie (štipľavé ako oheň)je odroda |
|
papriky, ktorá sa vcelku suší a potom sa melie. Vedci zistili,
že štipľavosť papriky spôsobuje kapsaicín, ktorý znižuje
aktivitu neurónov, prenášajúcich pocit bolesti |
|
k centrálnemu nervovému systému. Štipľavá paprika (napriek tomu,
že vám z nej "horia" ústa) pomáha pri uvoľňovaní bolesti
kdekoľvek v organizme. Pri častejšej |
|
konzumácii štipľavej papriky sa pocit štipľavosti oslabí. V
ľudovej medicíne sa zvykol používať extrakt zo štipľavej papriky
ako lokálne anestetikum. Kapsaicín pôsobí |
|
na prečistenie nosa. Ak ste prechladnutí, dajte si do kuracej
polievky štipku mletej červenej štipľavej papriky a určite sa
vám uľaví. V krajinách, kde sa konzumuje najviac |
|
štipľavých jedál, majú ľudia menšie problémy s dýchaním.
Kapsaicín spomaľuje zrážanie krvi, teda spolupôsobí proti
infarktom. |
|
|
TEKVICA - bacuľatá schránka vitamínu A a vlákniny.
Oranžovo sfarbené tekvice sú skutočne
schránkou betakaroténu. Výrazná farba signalizuje prítomnosť |
|
karotenoidov, o ktorých sa vie, že pomáhajú organizmu čeliť
rakovine, chrípke, chorobám imunitného systému a šeroslepote.
Súčasne obsahuje tekvica aj veľa užitočnej |
|
vlákniny. Tekvica obsahuje aj vápnik, dôležitý pre zdravé kosti
a aj určité množstvo vitamínu C. Zaujímavý je obsah draslíka,
ktorý je potrebný pre zdravé srdce. |
|
V tom je tekvica porovnateľná s banánom. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Energetické bomby |
|
|
|
Špecialitou našej kuchyne je schopnosť vyrobiť zo
zdravých, výživných jedál najrôznejšie energetické
bomby. Robíme to často bez toho, |
|
aby sme sa nad tým zamysleli. |
|
|
|
Napr. Jablko.
Obsahuje vitamíny, minerály, vlákninu a len 315 až 420kj
energie. Mali by sme ho zjesť tak, ako rastie na strome.
My však |
|
jablká mixujeme, cukríme, čím sa zdvojnásobí energetický
obsah, vytlačíme šťavu, čím odstránime vlákninu, príp.
urobíme ťahaný závin, ktorého |
jeden kúsok so šľahačkou obsahuje až 1680kj. |
|
|
Alebo Zemiaky.
Sú chutné a výživné. Jeden vedec urobil sám na sebe
pokus, keď celý rok jedol iba zemiaky a po celý ten čas
zostal zdravý |
|
a plný vitality. A ako ich konzumujeme my! Asi 250g
zemiak obsahuje 750kj, ale kto by dnes jedol len uvarené
zemiaky?! Ak ich pomastíme maslom, |
zvýši sa energetická hodnota na 1590kj, hranolčeky
obsahujú 2220kj a zemiakové lupienky 5030 kj. |
|
Nikto z nás sa nenarodil s vrodeným uprednostňovaním
určitých jedál. Všetko sme sa naučili, ale každý zlozvyk
sa dá odstrániť a upevňovaním |
dobrého návyku nakoniec dosiahneme, že sa stane
neoddeliteľnou súčasťou nášho života. |
|
Začnite jesť viac prirodzených, jednoducho
pripravovaných pokrmov. |
|
"- celozrnných výrobkov (celozrnný chlieb, celozrnné
cereálie, nelúpanú ryžu) a cestoviny, |
|
"- rôznorodú zeleninu a strukoviny(fazuľa, hrach,
šošovica), |
|
|
"- vypestujte si lásku k ovociu, jedzte ho čerstvé, bez
cukru. |
|
|
Ak sú potraviny konzumované v prirodzenej forme,
obsahujú veľa vlákniny a málo energie. |
|
Keď sa budete vyhýbať energetickým
bombám zistíte, že budete
môcť jesť viac, budete sa cítiť nasýtenejší a celkom
úspešne môžete pritom aj schudnúť. |
Muži a ženy sú rozdielne obézni. |
|
|
|
Mužský typ obezity (androidný, tzv. jablkový) sa
prejavuje nazhromaždením veľkého množstva tuku v brušnej
oblasti. Je veľmi nebezpečný a je |
významným rizikovým faktorom množstva civilizačných
ochorení začínajúc artritídou a končiac žlčníkovými
kameňmi. |
|
Ženský (gynoidný, hruškovitý) sa prejavuje
nazhromaždením tuku v oblasti slabín a stehien. Z
hľadiska hrozby civilizačných ochorení nie je tento typ |
až taký nebezpečný. Pri hodnotení obezity treba vziať do
úvahy pomer pás/boky. U žien by mal byť menší než 0,8 a
u mužov menší než 1. |
|
Jednoduchší spôsob je použiť ako orientáciu obvod pása.
U žien sa považujú za normálne hodnoty nižšie než 80 cm,
hraničné 81-89 a závažná obezita |
presahuje 89 cm. Analogické hodnoty obvodu pása u mužov
predstavujú 94 cm, 95-102 cm a viac než 102 cm. |
|
Jednoduché merania obsahu tuku v tele si môžete urobiť
sami. Na ľavej strane pod posledným rebrom si zachyťte
podkožnú vrstvu medzi ukazovák a palec. |
Ak je medzi nimi väčšia vzdialenosť než 2 cm, mali by
ste so sebou niečo podniknúť! Obezita je vstupnou bránou
pre najrôznejšie civilizačné ochorenia. |
Prestať fajčiť, schudnúť a udržať si optimálnu hmotnosť
- to sú najväčšie láskavosti, ktoré môžete preukázať
sami sebe! |
|
RAJČIAKY - šťavnatá červená dobrota.
Červené sfarbenie rajčiakov má zvláštny význam.
Signalizuje prítomnosť lykopénu, ktorý je ochranným |
faktorom proti niektorým formám rakoviny. Rajčiaky
obsahujú značné množstvo vitamínu C. Výskumy potvrdili,
že u starších žien, ktoré dbajú na správnu stravu, |
obmedzujú konzum tukov a zvyšujú konzum vitamínu C, je
znížená pravdepodobnosť ochorenia na rakovinu prsníkov.
Vzhľadom na šokujúci obsah draslíka |
pôsobia rajčiaky ochranne proti ochoreniam srdca a
infarktom. Po uplynutí rajčiakovej sezóny treba siahnuť
po konzervách-rajčiakový pretlak pre väčšiu |
koncentrovanosť obsahuje viac vitamínu C. Juhotalianska
kuchyňa s cestovinami a pizzou s rajčiakovým pretlakom
priťahuje najmä mládež a tieto jedlá sú |
väčšinou skutočne zdravé. Obsahujú 5 hlavných súčastí
zdravej stravy: rajčiaky, cesnak, ryby, cestoviny a
olivový olej. |
|
CIBUľA, PÓR, ŠALOTKA - nenahraditeľné chuťovo a
zdravotne. Tieto cibuľoviny sa
odjakživa dávali do súvislosti s dobrým zdravím. Cibuľa
a príbuzná zelenina |
brzdia vznik krvných zrazenín, ktoré vedú k srdcovým
infarktom. Cibuľová zelenina obsahuje prostaglandín,
ktorý znižuje krvný tlak. Ak nalejete šťavu z cibule |
do skúmavky so salmonelami, baktérie stratia svoju moc.
Pri podávaní cibuľovej šťavy ľuďom sa ukázalo, že
zmierňuje vplyv alergénov a brzdí prejavy prieduškovej
astmy. |
Cibuľová šťava s medom - liek proti kašľu. |
|
|
JABLKÁ - bohatý mešec pektínu. 2 - 3
jablká denne znižujú obsah cholesterolovej frakcie,
ktorá upcháva cievy a to v prospech tej, ktorá ich
čistí. Jablká pomáhajú |
upravovať obsah cukru v krvi. Sú vhodnou potravinou pre
diabetikov. Jablká sú "prírodné zubné kefky", čistia
zuby od zvyškov stravy, napomáhajúcich tvorbe zubného
kameňa. |
Keď sa pri pokusoch s čerstvou nezriedenou jablkovou
šťavou pridali do skúmaviek vírusy, stali sa
neaktívnymi. (Hroznová šťava a čaj tiež obsahujú
zložky, |
ktoré zneškodňujú vírusy.) |
|
|
|
|
|
|
Jedzte viac a chudnite |
|
|
Nadmerná hmotnosť je druhou najčastejšou príčinou predčasného
úmrtia. Na Slovensku má zdravotné problémy spojené s nadváhou |
viac ako 1,5 milióna ľudí. |
|
|
Obezita je dôsledok nadmerného príjmu energie, ktorý prevyšuje
jej množstvo potrebné na život a pohyb. Tieto prebytky sa
ukladajú vo forme |
tuku. Keď si každý deň natriete na chlieb o 15g masla viac než
je potrebné (energeticky to predstavuje 419 kj), za 1 rok je to
4,7 kg |
telesného tuku navyše. Ak si odpustíte sedemkrát za sebou kúsok
torty s výdatnou maslovou plnkou (2100kj), schudnete o 0,5 kg. |
Tajomstvo úspechu spočíva v tom, ako prijímať menej energie, ale
pritom nemusieť menej jesť. |
Priemyslovým spracovaním sa odstráni vláknina a iné živiny a
takmer 50% energie pochádza práve z týchto rafinovaných a
koncentrovaných |
potravín(z 12 klasov kukurice získame 1 pol. lyžicu oleja=460kj,
ktoré skonzumujeme jediným prehltnutím). |
Ak radi jete, ale chceli by ste aj schudnúť, tak: |
|
Jedzte viacej: |
|
|
|
1) čerstvej alebo uvarenej zeleniny. Dávajte si ale pozor na
mastné omáčky a olejové šalátové zálievky, |
2) celozrnných produktov - teplé celozrnné cereálie, nelúpanú
ryžu, proso, celozrnný chlieb a cestoviny, |
3) zemiakov, rôznej koreňovej zeleniny a strukovín(fazuľa,
hrach, šošovica) |
4) čerstvého ovocia. |
|
|
Jedzte menej: |
|
|
|
1) rafinovaných a koncentrovaných potravín. Obsahujú veľa
energie, ale málo živín a vlákniny. |
2) mäsa, plnotučných mliečnych výrobkov a orechov. Hoci sú
výživné, neobsahujú vlákninu a sú bohaté na tuk a energiu. |
Mäso a syry majú 60-80% energie vo forme tuku. |
|
Okrem zmeny stravy: |
|
|
1) pite veľa vody
- 6-8 pohárov denne (obyčajnú vodu, bylinkové čaje, minerálky,
nie malinovky) |
2) viac sa pohybujte -
každý deň 30 - 60 min. dlhú prechádzku, |
|
3) buďte pripravení na slabé chvíľky - keď o
sebe viete, že vám nestačí zjesť iba 1 sušienku, nejedzte ani tú
prvú, |
- nekupujte si problémové potraviny, keď ich doma
nebudete mať, nezmaškrtíte ich, ak maškrtiť, tak hrozno, melón,
mrkvu apod., |
- ak sa nudíte, ste frustrovaní alebo sa cítite
opustení, vyjdite si na prechádzku, prečítajte si niečo
povzbudzujúce, |
zavolajte dobrému priateľovi, |
|
|
4) hľadajte duchovnú pomoc - boh nás
stvoril, aby sme sa mohli radovať zo zdravia a z úspechu,
požiadajte ho o pomoc. |
Začnite s novým životným štýlom, ktorý zmení vaše zvyky a položí
trvalé základy vášho lepšieho zdravia. |
HRACH - má osobitné postavenie medzi
zeleninou. Najlepší je čerstvý, na trhu sa časť cukru premení na
škrob. V 200ml zeleného hrášku |
je viac bielkovín ako vo veľkom vajci, pričom žiaden
cholesterol. Hrášok obsahuje aj rozpustnú vlákninu a draslík -
pre uchvanie zdravého srdca. |
Hrášok obsahuje látky, ktoré sa pokúšajú indickí vedci izolovať
a získať tak lacný antikoncepčný prostriedok. |
Odroda hrášku s jedlými strukmi je bohatá na vitamín C.
Uplatňuje sa hlavne v ázijskej kuchyni, kde sa hrášok iba sparí,
vďaka čomu |
zachováva vitamín C. |
|
|
Hrášok je výborným zdrojom tiamínu(protistresovo pôsobiaca
látka) a niacínu(znižuje krvný tlak). |
OVOS - vychádzajúca hviezda zdravej stravy.
Kombinácia ovsených vločiek a mliečneho bielkovinového produktu
s minimálnym |
množstvom tuku, príp. s nakrájaným banánom a k tomu pohár
pomarančovej šťavy - to sú skutočne zdravé
raňajky. |
Ovsené vločky sú dobrým zdrojom cholínu, ktorý je chemickým
základom acetylcholínu, dôležitým pre správne fungovanie
pamäte. |
Ovsené vločky predstavujú celozrnnú obilninu, je v nich všetko
tak, ako to pripravila príroda. Obsahujú 7 vitamínov skupiny B,
vit. E a 9 minerálov. |
Ovsené vločky prospievajú činnosti srdca a mozgu. Stabilizujú
hladinu cukru a inzulínu v krvi. |
Ovsené vločky možno použiť ako kozmetický prostriedok, škrob
pôsobí hojivo proti zápalom. |
Ak vám slnko alebo mráz spôsobili popáleniny, pripravte si kúpeľ
a vyluhujte 2 hrste ovsených otrúb pevne zviazaných v
handričke. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pokoj v nepokojných časoch:
Život je dnes rýchly, vzrušujúci - a
vyčerpávajúci. Chronická nevyspatosť sa stáva
takmer epidémiou. Ľudia |
denne hádžu do seba tony sedatív a iných liekov
na upokojenie v zúfalej snahe odpočinúť si a
znovu získať stratenú energiu. Mnoho inak |
zdravých ľudí dnes pracuje v sedavých
zamestnaniach a v neustálom strese z uzávierok
či z iných problémov. Takíto jedinci nevstávajú
ráno |
s pocitom, že by boli odpočinutí. Väčšina z nich
si už ani nevie predstaviť deň bez zvyčajnej
kávy, čierneho čaju alebo Coca-Coly. Kofeín |
obsiahnutý v týchto nápojoch pôsobí ako
stimulátor centrálneho nervového systému a patrí
medzi časté dôvody chronickej nevyspatosti. |
Vyčerpanosť potláča schopnosť koncentrácie,
tvorivosť aj zdravý úsudok. To môže viesť k
úplnému vyčerpaniu a depresii. |
Odpočinok je veľmi dôležitý:
- umožňuje telu, aby sa zregenerovalo. Z
organizmu sa vylučujú toxické látky, dopĺňajú sa
zásoby rôznych |
enzýmov a obnovuje sa životná sila, |
|
|
"- pomáha hojiť rany, liečiť infekcie a
odstraňovať z tela všetko škodlivé, vrátane
stresov a citových otrasov, |
"- posilňuje imunitný systém, čím sa aktívne
podieľa na boji proti rôznym ochoreniam, |
"- dostatočný odpočinok môže predĺžiť život.
Ľudia, ktorí pravidelne spia 7 - 8 hodín denne
sa dožívajú vyššieho priemerného veku. |
V priebehu noci organizmus niekoľkokrát
prechádza etapami povrchného (tzv. spánku REM) a
hlbokého spánku. V čase povrchného spánku |
sa odohrávajú sny a táto fáza je veľmi dôležitá.
Práve pri snívaní sa prirodzene uvoľňuje všetko
napätie a stres, ktoré sa v človeku nazbierali. |
Ryža - základná potravina v zdravej výžive.
Ryža, z ktorej sa odstránili šupy, sa volá hnedá
ryža ("natur") a obsahuje 8% bielkovín. |
Je dôležitým zdrojom vitamínov B(tiamínu,
niacínu a riboflavínu), železa a vápnika. Biela
ryža je už zbavená viacerých živín, preto sa
občas |
obohacuje vitamínmi skupiny B a železom. Ak sa
konzumuje bez doplnkových bielkovín, povzbudzuje
mozog, aby produkoval viac sérotonínu, |
ktorý v človeku vyvoláva pocit upokojenia. Ryža
je dobrým zdrojom cholínu, ktorý podporuje
produkciu acetylcholínu, prospešného pre pamäť. |
Vitamíny B v ryži pomáhajú organizmu pri
zvládaní stresov. |
|
V ryži sú inhibítory proteáz, zložky, ktoré
brzdia tvorbu nádorov. |
|
Cesnak - od pradávneho lieku
k modernej potravine.
Cesnak obsahuje nezapáchajúcu látku alín. Keď sa
cesnak mechanicky poškodí, |
mení sa táto látka na alicín a množstvo
prchavých zlúčenín, pričom sa uvoľňuje
charakteristický zápach. Alín má antibiotické a
iné zdravotné |
účinky. Znižuje hladinu cholesterolu a
triacylglycerolov v krvi. Znižuje krvný tlak,
chráni organizmus pred infarktom. Stimuluje
imunitu |
organizmu a pôsobí antioxidačne. Detoxifikuje
vplyvy chemických škodlivín a zmierňuje vplyvy
rádioaktívneho žiarenia. Pôsobí ako germicíd,
fungicíd |
i ako látka účinná proti črevným parazitom.
Okrem mnohých ochranných účinkov je cesnak
aromatickou náhradkou soli a umožňuje tak |
znížiť množstvo sodíka v strave. |
|
|
Cesnak sa stal modernou zložkou jedál a zvyknú
ho nazývať aj "kečupom intelektuálov". |
Cesnak môžete dať aj svojmu psovi. Psy majú rady
cesnakovú arómu a cesnak odpudzuje blchy a
črevné parazity. |
Cestoviny - strava pre dobrú náladu.
Ich internacionálny (pôvodne taliansky) výraz
pasta (makaróny,
špagety, kolienka, špirály, mušličky |
i široké rezance). Konzumujú sa poliate
rozmanitými omáčkami. Platí: čím je omáčka
hustejšia, tým môžu byť cestoviny hrubšie a
naopak. |
Sú zdrojom sacharidov, ktoré nám prinesú úľavu
pri strese. Ak sa čisté sacharidy kombinujú s
bielkovinami, uvoľňujú napätie, podobne ako |
aspirín uvoľňuje bolesti hlavy. Keď sa sacharidy
konzumujú samotné, bez bielkovín, mozog začína
produkovať viac sérotonínu, ktorý človeka |
upokojuje, zlepšuje náladu a subjektívne
vnímanie problémov. Len čo sa sacharid absorbuje
do krvi, začína sa chemická reakcia. Ak sa |
so sacharidom konzumuje aj bielkovina,
aminokyseliny, ktoré sa z nej uvoľňujú, tento
proces spomaľujú. |
Proti nespavosti nie je najlepším prostriedkom
pohár teplého mlieka. Keď organizmus spracúva
bielkoviny z mlieka, človek tak ľahko nezaspí. |
Ale sacharidy, napr. cestoviny, ho upokoja a
človek si lepšie oddýchne. |
|
200ml uvarených cestovín má len cca 600 kj, čo
je oveľa menej ako malá porcia mäsa. Cestoviny
poliate zeleninovou omáčkou (aj rajčiakovou) |
sú jedlom, ktoré je pre mnohé typy diét oveľa
vhodnejšie ako to najchudšie hovädzie mäso. Plný
tanier cestovín obsahuje niektoré dôležité |
minerály: mangán, železo, fosfor, meď, horčík a
zinok. Cestoviny z celozrnej múky obsahujú veľa
vitamínov B. Ničí ich cukor a alkohol. |
|
|
|
|
|
|
|
Vražda v kuchyni |
|
|
Pri narodení sú naše tepny hladké, priechodné a pružné.
Nadmerná konzumácia tukov a cholesterolu spôsobuje ich
postupné upchávanie, |
čo zablokuje prístup kyslíka a niektorým životne
dôležitým orgánom. Väčšina súčasných medicínskych
liečebných metód pri tomto |
postihnutí je však iba prechodným riešením. Ak skutočne
chcete dosiahnuť, aby srdcovo-cievne ochorenia prestali
byť vrahom číslo jeden |
našej populácie, zmena životného štýlu je jedinou možnou
obranou. |
|
Jedlo ako liek |
|
|
|
Roky sme vedeli, že väčšine srdcových ochorení možno
predísť, teraz ale vieme, že môže byť vyliečená aj už
existujúca diagnóza. |
Štúdia doktora Ornisha potvrdila, že pacientom, ktorí
prešli na nízkotučnú, vegetariánsku stravu, sa ich
upchaté tepny začali znova otvárať. |
Tým sa umožnilo lepšie zásobovanie srdca a ďalších
životne dôležitých orgánov krvou a kyslíkom. |
Srdcový infarkt a mozgová mŕtvica, na ktorých má
najvyšší podiel viny príliš veľké množstvo tukov v
potrave, sú najčastejšou príčinou smrti |
obyvateľov Slovenskej republiky. |
|
|
4 stratégie, ktoré možno použiť pri
redukcii tukov v strave. |
|
1) Nahrádzajte - pite nízkotučné
mlieko namiesto plnotučného. Ako múčnik si dajte misku
ovocia, a nie zmrzlinu. Uprednostňujte zdravšie |
náhrady za vysoktučné potraviny, ako sú syry, mäsá,
maslo, margaríny a oleje. |
2) Obmedzujte - Ak sa neviete
zrieknuť mäsa, tak si aspoň vyberte ten najmenší kúsok a
dajte si k nemu radšej viac príloh, napr. zemiaky, |
cestoviny. Namiesto niekoľkých zákuskov si vezmite len
jeden. Skonzumovanie menšieho množstva vášho obľúbeného
jedla vám umožní |
vychutnať si tých pár kúskov, ale pritom obmedziť obsah
tuku v prijímanej potrave. |
3) Vylučujte - Zbavte sa všetkých
lákadiel. Ak ich nekúpite a neprinesiete domov, tak ich
ani nezjete, keď dostanete chuť maškrtiť. |
Vylúčenie vysokotučných potravín z
vášho jedálneho lístka spôsobí doslova zázraky. |
V štúdii doktora Ornisha, a tá obletela celý svet, sú
zachytené prípady jedincov s čiastočne vyliečenou
aterosklerózou, ktorí zlepšenie svojho |
zdravotného stavu dosiahli tak, že zo stravy úplne
vylúčili mäso a vysokotučné mliečne výrobky. |
Mlieko a mliečne prípravky: Dodáva
do organizmu bielkoviny, vitamíny a minerálne látky.
Vzhľadom na obsah ľahko stráviteľného tuku |
a mliečneho sacharidu (laktózy) je dôležitým zdrojom
energie. Energia je to, čo nám umožňuje dýchať,
pohybovať sa, pracovať a zabávať sa. |
Celkový obsah tuku v mlieku je len 3 až 5 percent, je v
ňom až asi 140 rozličných mastných kyselín.
Najvýznamnejšie sú esenciálne. |
Sú pre ľudský život nevyhnutné a organizmus si ich
nedokáže syntetizovať (napr. kyselina linolová,
linolénová či arachidónová). |
Mliečny tuk má nenapodobiteľné
zloženie a spomedzi všetkých tukov najviac vyhovuje
tráviacej sústave detského organizmu. |
Dôležitou zložkou mlieka sú plnohodnotné bielkoviny(asi
30%). V jednom litri je toľko bielkovín, že pokryje asi
polovicu dennej potreby |
dospelého človeka. Vzájomná väzba vápnika a fosforu v
mlieku sa považuje za nevyhnutnú pri tvorbe kostí a
zubov. |
V mlieku je aj horčík a zinok a všetky vitamíny, ktoré
človek potrebuje - najviac zo skupiny B. |
Pri nedostatku bielkovín a tukových zložiek sa znižuje
odolnosť organizmu. Dlhšie obmedzovanie bielkovín
zapríčiňuje spomalenie rastu. |
Jogurt je ešte zdravší ako mlieko.
Aminokyselina tyrozín v jogurte bohatom na bielkoviny
stimuluje látky pôsobiace na mozog. |
Jogurt stimuluje bunky organizmu, aby produkovali viac
interferónu, zložky, ktorá patrí medzi ochranné,
protiinfekčne pôsobiace látky. |
Jogurt pomáha znižovať množstvo kancerogénnych
produktov, ktoré vznikajú ako dôsledok činnosti
niektorých baktérií tráviaceho traktu. |
Jogurt pomáha proti hnačke spôsobenej baktériami alebo
užívaním antibiotík. Samotný jogurt pôsobí antibioticky
a poskytuje ochranu |
pred baktériami, ako sú napr. salmonely. Každodenná
konzumácia jogurtu znižuje u precitlivených žien
náchylnosť na zápal pošvy, |
spôsobovaný kvasinkami candida. |
|
|
|
|
|
Ako znížiť množstvo tuku v strave: |
|
|
Jedným z najjednoduchších spôsobov je začať konzumovať viac
zeleniny a ovocia. Napr. kokos, avokádo, zelenina a ovocie
obsahujú veľké |
množstvo vitamínov, minerálov, fytochemických látok, vlákniny a
len veľmi málo tukov. |
Podľa zásad zdravého životného štýlu by surová strava mala
predstavovať 1/3 denného energetického príjmu. V našich krajoch
je zvykom |
jesť zeleninový šalát alebo ovocie až po hlavnom jedle.
Nezaškodilo by zmeniť poradie jednotlivých chodov a začínať
väčším množstvom |
surovej zeleniny či ovocia a až potom sa "dojedať" vareným
pokrmom. |
|
Ale pozor! Aj zeleninový šalát sa môže zmeniť na tučný pokrm,
keď ho polejete zálievkou s veľkým obsahom oleja alebo iného
tuku. |
7 rád ako "vybabrať" s tukom |
|
|
1) Rozotierať tuk dôkladne, aby bolo pečivo pokryté len tenkou
vrstvou, |
|
2) Ak používate maslo, vyberte ho vopred z chladničky, lebo
natenko ho rozotriete len vtedy, ak má izbovú teplotu |
3) Odstrániť tuk z mäsa nielen pred prípravou, ale aj pred
samotnou konzumáciou, |
4) Obmedziť vyprážané pokrmy a všetky jedlá pripravované na
tuku, |
|
5) Z hydiny odstrániť kožu, |
|
|
6) Zahusťovať strúhanou zeleninou a nie zápražkou, |
|
7) Potraviny upravovať na čo najmenšom množstve tuku, radšej
používať teflónovú panvicu, mikrovlnnú alebo teplovzdušnú rúru, |
hrnce s oceľovým dnom, fóliu, variť v pare alebo grilovať. |
|
Kapusta a kel - ochrancovia dobrého zdravia. |
|
Bojujú proti rakovine, hlavne rakovine hrubého čreva. Aktívnou
zložkou, ktorá stimuluje enzýmy brániace vzniku nádorov je
sulforafan - |
chemická látka, nachádzajúca sa v kapuste a keli vo veľkom
množstve. |
|
Šťava z čerstvých druhov zeleniny sa osvedčila ako účinná pri
prevencii vredov. V kapuste a keli je toľko vitamínu C ako v
citrusovom ovocí. |
Stačí 200ml nastrúhanej kapusty na to, aby ste získali 2/3
odporúčanej dennej dávky tohoto vitamínu, ktorý je potrebné
konzumovať |
každý deň, pretože organizmus si ho nedokáže vytvoriť. |
|
Listová zelenina - listová kapusta, špenát, jemná talianska
brokolica, kučeravý kel, korenisté púpavy, horkasté listy
horčice, zelené listy |
cvikly s červenými stopkami, veľkolistý mangold - je bohatá na
vitamíny a minerálne látky. Je vhodným zdrojom vápnika, pri
menšej |
konzumácii mliečnych výrobkov. Z vitamínov má významné
postavenie betakarotén.
Tmavozelená farba chlorofylu maskuje charakteristickú |
oranžovú farbu betakaroténu, ale ten tu je! |
|
|
Betakarotén deaktivuje niektoré problematické molekuly. Ak sa
tieto látky ovplyvnia tak, aby neboli schopné poškodzovať
bunky, |
prelomí sa reťaz udalostí, ktoré by mohli viesť k rakovine. |
|
|
|
|
Obezita - strašiak našej epochy |
|
|
Podľa Výskumného ústavu výživy v Bratislave je obéznych 10,8 % chlapcov
a 10 % dievčat školského veku. Dospievajúcich chlapcov |
11,2 % a dospievajúcich dievčat 10 %. Najčastejšie príčiny obezity sú
sedavý spôsob života, sledovanie televízie, počítač, časté malé |
občerstvenia, pitie sladkých malinoviek, obľúbenosť tučných jedál ap.
Predchádzať obezite sa dá, keď sa odmalička vštepia rozumné zásady: |
1) Tri pokrmy denne obsahujúce dostatočné množstvo celozrných produktov,
strukovín, čerstvého ovocia a zeleniny, bez maškrtenia medzi |
jednotlivými jedlami, predovšetkým vynechať malinovky typu Coca-Cola,
Pepsi-Cola, Kofola ap. |
2) Piť primerané množstvo vody |
|
|
3) Hodinu až dve hodiny denne aktívneho pohybu, podľa možnosti na
čerstvom vzduchu |
4) Pravidelný čas určený na čítanie, ktorý by nahradil pozeranie
televízie a rôzne počítačové hry |
5) Dostatok odpočinku, lebo mnoho detí je chronicky unavených. Treba ich
primerane zavčasu dostať do postele, aby sa prebudili odpočinuté |
a stihli aj zdravé raňajky |
|
|
6) Podporovať čo najširšiu paletu záujmov - čítanie, návštevy knižnice,
hodiny hudby, modelovanie, rodinné výlety apod. |
Biblia hovorí: "Vychovávaj chlapca na počiatku jeho
cesty, tak sa ani v starobe neodchýli z nej" |
|
|
HUBY - SKVELÉ POSILŇOVAČE IMUNITNÉHO SYSTÉMU |
|
Huby majú "mäsovú" chuť, preto nimi možno v mnohých jedlách mäso
nahradiť. Dobre chutia na pizze namiesto salámy a sú zdravšie. |
Výživná hodnota húb sa často podceňuje, ale huby poskytujú nemalé
množstvo vlákniny a vitamínov skupiny B, ako aj veľa draslíka, |
pôsobiaceho ochranne na srdce. Sú dobrým zdrojom germánia(podobne ako
cesnak) - stopového prvku s protinádorovými |
a protivírusovými účinkami. Germánium zvyšuje aj schopnosť buniek
produkovať energiu. |
|
|
|
STRUKOVINY - ZDRAVÁ KUCHYŇA |
|
|
Vošli do módy vďaka prudkému nárastu záujmu o vegetariánsku kuchyňu. Ak
sa kombinujú s obilninami, poskytujú plnohodnotnú bielkovinu, |
ktorú inak možno získať iba z vaječných, mäsových a mliečnych produktov.
Strukoviny sú vhodnou náhradou mäsa. Ktorékoľvek strukovinové |
jedlo - s vôňou cesnaku a byliniek - má charakter hlavného jedla a
zasýti aj tých najhladnejších. |
Polievka z mladého hrášku je holandským národným jedlom. |
|
Strukoviny patria medzi najlacnejšie potraviny na svete, a pritom sú
veľmi zdravé. Každodenný konzum 200 ml strukovín znižuje nielen obsah |
škodlivej frakcie cholesterolu v krvi, ale aj krvný tlak. Za účinný v
tomto smere sa považuje rozpustný pektín. Strukoviny obsahujú aj veľa |
nerozpustnej vlákniny, ktorá posúva stravu cez tráviaci trakt. Zabraňuje
to zápche a spoluúčinkuje proti rakovine hrubého čreva. |
V strukovinách sú aj inhibítory proteáz - enzýmy, ktoré bojujú proti
vzniku rakoviny v bunkách. Strukoviny ovplyvňujú produkciu inzulínu, |
pretože veľmi pomaly zvyšujú hladinu krvného cukru. Sú vynikajúcimi
potravinami pre diabetikov. |
|
Výchova a vzdelávania v oblasti stravovania- rozhodujúce faktory v celom
tomto procese. |
Keď sa ľudia dozvedia, že upravovaním potravín nevhodným spôsobom sa z
nich odoberá vláknina a ďalšie živiny, a naopak zostáva v nich |
neúmerne vysoké percento tukov a iných chemických prísad, mnohí sú
ochotní zmeniť svoj jedálny lístok. Uvedomujú si, že mäso a mliečne |
výrobky by sa mali konzumovať striedmo. I keď obsahujú dôležité živiny,
nachádza sa v nich veľa tukov a cholesterolu, iba veľmi málo |
vlákniny. Pri klesajúcej konzumácii mäsa, plnotučného mlieka, vajec a
stúpajúcej konzumácii ovocia a zeleniny sa znižuje úmrtnosť |
na srdcovo-cievne ochorenia. Veda to potvrdzuje.
Cesta k zdravšiemu a dlhšiemu životu nevedie okolo stánkov s rýchlym
občerstvením, |
ale späť do záhrad a polí našej krásnej krajiny, k čerstvému ovociu,
chrumkavej zelenine a k zlatistým klasom obilia. |
Lebo. Základom stravy našich babičiek bolo zrno-z pšenice alebo z iných
obilnín. Rodina jedla čerstvo uvarené pokrmy a hrubé krajce doma |
upečeného chleba. S chuťou sa konzumovali najrôznejšie obilninové kaše,
ryža, cestoviny, kukurica, fazuľa, zemiaky, ovocie a zelenina. |
Tieto zdravé a na vlákninu bohaté potraviny tvorili takmer 53 % denného
príjmu energie. |
|
Nazdávate sa, že sa zo zo zemiakov priberá? Jedna porcia s objemom 200
mililitrov roztlačených zemiakov |
predstavuje necelých 600kj. Jedna 100g porcia hovädzieho mäsa obsahuje
asi dvojnásobok-1200kj energie.
Ak dávate prednosť |
bravčovému mäsu, energetický obsah je vyšší. Zemiaky sú skutočne zdravou
stravou. Ľudia trpiaci depresiami majú často chuť na stravu |
bohatú na sacharidy. Pri konzumácii sacharidov sa zvyšuje hladina
tryptofánu v krvi, ten sa rýchlo dostáva k mozgu, kde sa chemicky mení |
na sérotonín, ktorý pôsobí tak, že sa človek hneď cíti pokojne,
oddýchnuto a sviežo. Predpokladá sa, že depresie sú čiastočne
spôsobené |
nižšou hladinou sérotonínu. Takže, keď vás pochytí pochmúrna nálada,
nastal čas, aby ste naplnili kuchyňu príjemnou vôňou pečených |
zemiakov. |
|
|
|
Väčší elán, lepšie zdravie a dlhší život možno dosiahnuť pravidelným
telesným cvičením. |
Cvičenie - posilňuje srdce, |
|
|
-má schopnosť znižovať krvný tlak, |
|
|
-znižuje hladinu LDL cholesterolu, |
|
|
-posilňuje kosti, |
|
|
-zaháňa depresie, |
|
|
-pomáha zvládať stres, |
|
|
-posilňuje celkovú životaschopnosť, |
|
|
-pomáha dosiahnuť a udržať si ideálnu hmotnosť, |
|
-zlepšuje krvný obeh, čo sa prejavuje pohotovejším
myslením, |
|
|
lepším spánkom, ba dokonca aj rýchlejším hojením rán. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|