SACHARIDY - nová hviezda výživy        
Ľudia sa väčšinou vyhýbajú jedlám obsahujúcim veľa škrobu (zemiaky, cestoviny, ryža, strukoviny, chlieb apod.), lebo si myslia, že sa po nich priberá. Naopak, škroby   
patria medzi najväčšie hity racionálnej výživy. Dlho bol rozšírený chybný názor, že na silné svaly potrebujeme veľa bielkovín. Dospelému človeku treba cca 45 - 60 g   
bielkovín denne. Hotové auto potrebuje už iba kvalitný benzín, čiže pohonnú hmotu. Pre náš organizmus sú to sacharidy, ktoré dodávajú dostatok "vysokooktánového paliva".
Tuk je ako "kanister s palivom", ktorý nosíme všade so sebou. Je to rezerva, keď telo spotrebuje sacharidy ako zdroj energie, začne využívať rezervy. Spaľovanie tukov   
však vôbec nie je ani také čisté, ani také energeticky efektívne, ako je to v prípade sacharidov.    
Sacharidy - to sú všetky cukry a škroby, ktoré prijímame v potrave. Podľa veľkosti molekuly rozdeľujeme sacharidy na jednoduché (glukóza, fruktóza-ovocný cukor, 
sacharóza-repný alebo trstinový cukor, laktóza-mliečny cukor apod.) a komplexné (škroby a glykogén-živočíšny škrob). Všetky sacharidy, cukry a škrob, sa v tráviacom   
trakte nakoniec rozložia na glukózu. Krv ju potom vstrebe z čriev a v organizme ju použije ako zdroj energie. Sacharidy sa takmer výhradne nachádzajú v potravinách   
rastlinného pôvodu (obilniny, ovocie, zelenina, chlieb, pečivo, cereálie).    
Škroby - sú veľké a komplexné molekuly, na trávenie ktorých potrebuje organizmus dlhší čas.    
Nie je pravda, že po jedlách obsahujúcich škrob sa priberá. Potravinou, po ktorej sa priberá, je tuk. Jeden gram tuku obsahuje 38kj, kým jeden gram sacharidov len 17kj.   
Väčšina skonzumovaných tukov sa priamo ukladá do našich tukových zásob.    
Je potrebné jesť: zemiaky, cestoviny, strukoviny, proso, ryžu, zeleninu a ovocie - tie zaplnia žalúdok a nezaťažia organizmus prebytočnými kalóriami.  
Ale ak túto zdravú kuchyňu rozšírite o maslo, omáčky, polevy, olejnaté dressingy, kyslú smotanu a syry, stanú sa energetickými bombami. Konzumujte pokrmy   
obsahujúce veľa škrobu v najprirodzenejšej forme, zabezpečíte svojmu organizmu kvalitný a pravidelný zdroj energie. Vaše cievy zostanú čisté a priechodné.  
BANÁNY - plody plné draslíka. V našej výžive stále viac doceňujeme draslík, dôležitý pre fungovanie srdcovo-cievneho systému. Spolu so sodíkom reguluje srdcovú 
činnosť a výživu svalového systému. Zásoba draslíka je však vyčerpateľná. Jeho množstvo v organizme sa znižuje používaním niektorých liekov, nadmernom konzumovaní   
kuchynskej soli a sladkostí a v situáciách, keď sa zníži obsah tekutín v tele, napr. pri hnačke.    
Jeden banán denne stačí dodať organizmu potrebný draslík. Banán obsahuje toľko vlákniny pre správne trávenie ako 1/2 krajca celozrného pšeničného chleba.
Banán má toľko pektínu-rozpustnú vlákninu pôsobiacu proti cholesterolu-ako jablko. Predstavuje upokojujúce raňajky pre ľudí, ktorí sú ráno stresovaní.  
Banány sú vhodné pri liečbe žalúdočných vredov, pomáhajú neutralizovať žalúdočnú kyselinu. V porovnaní s liekmi, ktoré iba potláčajú žalúdočnú kyselinu, banány   
pomáhajú posilniť žalúdočnú stenu tým, že stimulujú jej bunky a jej povrch pokrývajú sliznicou.    
BROKOLICA - kytica zdravia. Pomáha organizmu brániť sa proti rakovine žalúdka a hrubého čreva. Ako tmavozelená rastlina plná karotenoidov, chráni pred rakovinou .
pľúc, a to aj pľúca fajčiarov. 100ml uvarenej nakrájanej brokolice obsahuje toľko vitamínu C ako je zdravotníkmi odporúčaná denná dávka. Brokolica je dobrým zdrojom   
vápnika, ktorý pomáha pri osteoporóze ako aj pri spevňovaní kostí a zubov. V porovnaní s mliečnymi produktmi brokolica takmer neobsahuje tuk. V brokolici je veľa draslíka, .
ochraňujúceho srdce. Brokolica pomáha pri rakovine, obsahuje sulforafan-zložku zvyšujúcu aktivitu bunkových enzýmov. Zložka sa vyskytuje aj v mrkve a v zelenej cibuľke.  
MRKVA - obyčajný koreň neobyčajnej hodnoty.  Výraznú farbu jej dodáva betakarotén, ktorý je rastlinnou formou vitamínu A a je účinným pomocníkom pri prevencii 
rakoviny. Odporúčanú dávku betakaroténu je schopná dodať už jedna stredne veľká mrkva. Výživa človeka a obsah živín prechádzajúcich do krvnej plazmy úzko súvisia   
s jeho zdravím. O betakaroténe sa hovorí aj v súvislosti s prevenciou rakoviny ústnej dutiny, hrdla, hrtana, žalúdka a čriev. U starších ľudí s vysokým obsahom karotenoidov 
v krvi je menej pravdepodobné poškodenie zraku sivým zákalom než u ľudí s nízkou hladinou karotenoidov. Surová mrkva pôsobí na znižovanie obsahu cholesterolu v krvi.   
Upravená mrkva uvoľňuje viac karoténov. Takže - užite si mrkvu v oboch formách!     
OLIVOVÝ OLEJ - zlatý čarodejník z rastlinného kráľovstva. Olivový olej zlatistej farby je vynikajúcim prostriedkom na podporu zdravia. Tuhé tuky (v mäse a masle) 
sú "nasýtené" a "nenasýtené" zostávajú pri izbovej teplote kvapalné. Tie sa ďalej rozdeľujú na "polynenasýtené" (olej z kukurice, sóje a slnečnice), olivový olej je   
"mononenasýtený" a obsahuje priaznivú zložku - kyselinu olejovú. Nenasýtené tuky znižujú hladinu cholesterolu v krvi a mononenasýtené zložky tukov ovplyvňujú pomer   
zlej (LDL) a "dobrej" (HDL) frakcie cholesterolu. Pri pravidelnej konzumácii olivového oleja sa významne znižuje krvný tlak. Olivový olej brzdí aj zrážanie krvi, preto chráni   
pred srdcovým infarktom. Olivový olej je ľahšie stráviteľný ako iné tuky a je vhodný aj pre pacientov so žalúdočnými vredmi. Olivový olej priaznivo pôsobí aj na žlčník.   
V olivovom oleji sú antioxidačné zložky, ktoré pôsobia ochranne proti poškodeniu buniek, proti geneticky podmienenému sklonu k rakovine a rýchlemu starnutiu.  
Podstatné je, aby sa nahradili menej zdravé tuky olivovým olejom, ale súčasne aby sa celkový podiel tuku v strave znížil. Olivový olej je chuťovo taký výrazný, že ho stačí   
použiť malé množstvo. Napr. Ak pripravujete pečené zemiaky mastíte ich maslom alebo kyslou smotanou (niekto používa oboje). Namiesto toho použite olivový olej a   
čerstvú nasekanú pažítku. Zistíte, že postačí veľmi málo olivového oleja, jedlo bude obsahovať menej tuku a pritom to bude tuk zdravší.    
     
     
NÁROD PÓŽITKÁROV        
Každoročne utrácame milióny korún za rôzne slané pochúťky (zemiakové lupienky, tyčinky, praclíky, slané oriešky). Možno ešte viac minieme na rozmanité sladkosti.   
Nie je pravda, že človek musí jesť päťkrát denne.      
Platí to pre malé deti, ktoré rastú a vyvíjajú sa. Väčšina ľudí u nás, bez rozdielu veku, vôbec nevie, čo je to hlad. Od narodenia sú (okrem spánku)takmer nepretržite kŕmení. 
Tento zlozvyk ich sprevádza po celý život.        
Nie je pravda, že malé porcie jedla každé dve hodiny v priebehu dňa sú zárukou postupného schudnutia. Lebo množstvo energie z rôznych lahôdok a maškŕt je 
u niektorých ľudí väčšie než to, ktoré pochádza z pravidelného stravovacieho réžimu. Napr. desiata obsahujúca kávu so smotanou a šišku, popoludňajšia sladená malinovka 
s orieškovými oplátkami a ďalšia káva so sušienkami, napokon pravidelné maškrtenie po večeri pri televízii s pivom a zemiakovými lupienkami pridá 5020kj k dennému   
energetickému príjmu. Mnohí ľudia vyriešili svoj problém s nadváhou tým, že prestali desiatovať, olovrantovať a maškrtiť.    
Ľudia si nevedia predstaviť život bez rôznych lahôdok, pochúťok a maškŕt. Hlavným dôvodom je, že jedia veľa rafinovaných, na vlákninu chudobných a na cukor 
bohatých pokrmov, ktoré obsahujú veľmi málo škrobu. Raňajky vo forme rožka s maslom a čajom alebo kávy s vianočkou sú veľmi rýchlo strávené. Cukry z nich sa   
bleskovo dostanú do krvi, zvýšia v nej hladinu glukózy a spôsobia pocit návalu energie, ktorý žiaľ trvá veľmi krátko a keď hladina glukózy klesne, príde pocit slabosti,   
ktorý riešia sladenou malinovkou alebo maškrtou. Tento začarovaný kruh sa stále opakuje.    
Desiata a olovrant sú iba zvyk. Pravidelným a energeticky primeraným stravovaním zistíte, že nepotrebujete rôzne maškrty. Ľudia konzumujúci jednoduché,   
prirodzené a na vlákninu bohaté pokrmy nemajú tráviace problémy, lebo umožnia svojmu žalúdku, aby si odpočinul. Ideálne je jesť v 4-5 hodinových intervaloch.  
Ak bez desiatej a olovrantu nemôžete vydržať: - vypite veľký pohár vody alebo bylinkového čaju (neobsahuje nijakú energiu a nevstupuje do procesu trávenia, 
navyše vás občerství a dobre prepláchne žalúdok a črevá)      
"- zjedzte kúsok čerstvého ovocia alebo zeleniny, ovocnú tyčinku, músli tyčinku alebo inú, nízkoenergetickú pochúťku.    
"- vždy znovu si pripomínajte, koľko energie ste vlastne ušetrili, keď nemaškrtíte a ako tým prispievate k ideálnej forme vašej postavy. Veľa úspechov!  
"Výskumy potvrdzujú: náš energetický príjem je vyšší, ako by mal byť, zhruba o 25%" (MUDr. Ján Ondrejka, Štátny zdravotný ústav SR)    
JAČMEŇ - Popoluškino zdravé jedlo. Pri porovnaní so zemiakmi, cestovinami a ryžou sa v našich jedálničkoch len mála pozornosť venuje "nemodernému" jačmeňu. 
Jačmeň je vynikajúca obilnina a môže zastať správne miesto na našom stole vo forme pikantného rizota, chrumkavého šalátu alebo obľúbeného nákypu.  
Jačmeň, podobne ako ovsené vločky, obsahuje rozpustnú gumovitú vlákninu, ktorá podporuje zdravú činnosť srdca. Jačmeň obsahuje chemickú zložku, čo interferuje   
s cholesterolovou frakciou, ktorá spôsobuje poškodenie ciev. Jačmeň obsahuje aj inhibítory proteáz, o ktorých sa predpokladá, že brzdia vznik rakoviny tým, že potláčajú   
pôsobenie rakovinotvorných látok. 100 ml tepelne upraveného jačmeňa má iba 20kj. Jačmeň podporuje pravidelnú činnosť čriev, na to je však potrebná nelúpaná obilnina.   
Najlepším zdrojom nelúpaného jačmeňa je celozrnná múka z jačmeňa. Jačmennú múku možno použiť ako kompletnú alebo čiastočnú náhradu pšeničnej múky v mnohých 
predpisoch. Celozrnná obilnina spôsobuje, že pečivo je ľahké a jemné.      
PAPRIKA - sladká či štipľavá - vždy plná chutnej výživy. Veľká paprika s hrubou dužinou sa zvykne piecť, aby sa z nej dala odstrániť tenká šupa. Pre ľudí, ktorým sa 
zdá, že paprika je ťažká na žalúdok, sú vhodnejšie žlté odrody. Sladká paprika sa obsahom vitamínu C vyrovná šípkam a plodom kivi. 200 ml nadrobno nakrájanej čerstvej   
červenej papriky obsahuje viac ako trojnásobok odporúčanej dennej dávky vitamínu C. Sladká paprika je dobrým zdrojom betakaroténu, ktorý je rastlinnou verziou   
vitamínu A a ochraňuje nás proti rakovine. Štipľavé odrody sa nakladajú, sušia a používajú aj v čerstvom stave (feferónky). Kayenské korenie (štipľavé ako oheň)je odroda   
papriky, ktorá sa vcelku suší a potom sa melie. Vedci zistili, že štipľavosť papriky spôsobuje kapsaicín, ktorý znižuje aktivitu neurónov, prenášajúcich pocit bolesti   
k centrálnemu nervovému systému. Štipľavá paprika (napriek tomu, že vám z nej "horia" ústa) pomáha pri uvoľňovaní bolesti kdekoľvek v organizme. Pri častejšej   
konzumácii štipľavej papriky sa pocit štipľavosti oslabí. V ľudovej medicíne sa zvykol používať extrakt zo štipľavej papriky ako lokálne anestetikum. Kapsaicín pôsobí   
na prečistenie nosa. Ak ste prechladnutí, dajte si do kuracej polievky štipku mletej červenej štipľavej papriky a určite sa vám uľaví. V krajinách, kde sa konzumuje najviac   
štipľavých jedál, majú ľudia menšie problémy s dýchaním. Kapsaicín spomaľuje zrážanie krvi, teda spolupôsobí proti infarktom.    
TEKVICA - bacuľatá schránka vitamínu A a vlákniny. Oranžovo sfarbené tekvice sú skutočne schránkou betakaroténu. Výrazná farba signalizuje prítomnosť   
karotenoidov, o ktorých sa vie, že pomáhajú organizmu čeliť rakovine, chrípke, chorobám imunitného systému a šeroslepote. Súčasne obsahuje tekvica aj veľa užitočnej   
vlákniny. Tekvica obsahuje aj vápnik, dôležitý pre zdravé kosti a aj určité množstvo vitamínu C. Zaujímavý je obsah draslíka, ktorý je potrebný pre zdravé srdce.   
V tom je tekvica porovnateľná s banánom.        
         
     
     
Energetické bomby      
Špecialitou našej kuchyne je schopnosť vyrobiť zo zdravých, výživných jedál najrôznejšie energetické bomby. Robíme to často bez toho,    
aby sme sa nad tým zamysleli.      
Napr. Jablko. Obsahuje vitamíny, minerály, vlákninu a len 315 až 420kj energie. Mali by sme ho zjesť tak, ako rastie na strome. My však   
jablká mixujeme, cukríme, čím sa zdvojnásobí energetický obsah, vytlačíme šťavu, čím odstránime vlákninu, príp. urobíme ťahaný závin, ktorého  
jeden kúsok so šľahačkou obsahuje až 1680kj.    
Alebo Zemiaky. Sú chutné a výživné. Jeden vedec urobil sám na sebe pokus, keď celý rok jedol iba zemiaky a po celý ten čas zostal zdravý   
a plný vitality. A ako ich konzumujeme my! Asi 250g zemiak obsahuje 750kj, ale kto by dnes jedol len uvarené zemiaky?! Ak ich pomastíme maslom, 
zvýši sa energetická hodnota na 1590kj, hranolčeky obsahujú 2220kj a zemiakové lupienky 5030 kj.  
Nikto z nás sa nenarodil s vrodeným uprednostňovaním určitých jedál. Všetko sme sa naučili, ale každý zlozvyk sa dá odstrániť a upevňovaním 
dobrého návyku nakoniec dosiahneme, že sa stane neoddeliteľnou súčasťou nášho života.  
Začnite jesť viac prirodzených, jednoducho pripravovaných pokrmov.  
"- celozrnných výrobkov (celozrnný chlieb, celozrnné cereálie, nelúpanú ryžu) a cestoviny,  
"- rôznorodú zeleninu a strukoviny(fazuľa, hrach, šošovica),    
"- vypestujte si lásku k ovociu, jedzte ho čerstvé, bez cukru.    
Ak sú potraviny konzumované v prirodzenej forme, obsahujú veľa vlákniny a málo energie.  
Keď sa budete vyhýbať energetickým bombám zistíte, že budete môcť jesť viac, budete sa cítiť nasýtenejší a celkom úspešne môžete pritom aj schudnúť.
Muži a ženy sú rozdielne obézni.      
Mužský typ obezity (androidný, tzv. jablkový) sa prejavuje nazhromaždením veľkého množstva tuku v brušnej oblasti. Je veľmi nebezpečný a je
významným rizikovým faktorom množstva civilizačných ochorení začínajúc artritídou a končiac žlčníkovými kameňmi.  
Ženský (gynoidný, hruškovitý) sa prejavuje nazhromaždením tuku v oblasti slabín a stehien. Z hľadiska hrozby civilizačných ochorení nie je tento typ 
až taký nebezpečný. Pri hodnotení obezity treba vziať do úvahy  pomer pás/boky. U žien by mal byť menší než 0,8 a u mužov menší než 1.   
Jednoduchší spôsob je použiť ako orientáciu obvod pása. U žien sa považujú za normálne hodnoty nižšie než 80 cm, hraničné 81-89 a závažná obezita 
presahuje 89 cm. Analogické hodnoty obvodu pása u mužov predstavujú 94 cm, 95-102 cm a viac než 102 cm.  
Jednoduché merania obsahu tuku v tele si môžete urobiť sami. Na ľavej strane pod posledným rebrom si zachyťte podkožnú vrstvu medzi ukazovák a palec. 
Ak je medzi nimi väčšia vzdialenosť než 2 cm, mali by ste so sebou niečo podniknúť! Obezita je vstupnou bránou pre najrôznejšie civilizačné ochorenia. 
Prestať fajčiť, schudnúť a udržať si optimálnu hmotnosť - to sú najväčšie láskavosti, ktoré môžete preukázať sami sebe!  
RAJČIAKY - šťavnatá červená dobrota. Červené sfarbenie rajčiakov má zvláštny význam. Signalizuje prítomnosť lykopénu, ktorý je ochranným 
faktorom proti niektorým formám rakoviny. Rajčiaky obsahujú značné množstvo vitamínu C. Výskumy potvrdili, že u starších žien, ktoré dbajú na správnu stravu, 
obmedzujú konzum tukov a zvyšujú konzum vitamínu C, je znížená pravdepodobnosť ochorenia na rakovinu prsníkov. Vzhľadom na šokujúci obsah draslíka 
pôsobia rajčiaky ochranne proti ochoreniam srdca a infarktom. Po uplynutí rajčiakovej sezóny treba siahnuť po konzervách-rajčiakový pretlak pre väčšiu 
koncentrovanosť obsahuje viac vitamínu C. Juhotalianska kuchyňa s cestovinami a pizzou s rajčiakovým pretlakom priťahuje najmä mládež a tieto jedlá sú 
väčšinou skutočne zdravé. Obsahujú 5 hlavných súčastí zdravej stravy: rajčiaky, cesnak, ryby, cestoviny a olivový olej.  
CIBUľA, PÓR, ŠALOTKA - nenahraditeľné chuťovo a zdravotne. Tieto cibuľoviny sa  odjakživa dávali do súvislosti s dobrým zdravím. Cibuľa a príbuzná zelenina 
brzdia vznik krvných zrazenín, ktoré vedú k srdcovým infarktom. Cibuľová zelenina obsahuje prostaglandín, ktorý znižuje krvný tlak. Ak nalejete šťavu z cibule 
do skúmavky so salmonelami, baktérie stratia svoju moc. Pri podávaní cibuľovej šťavy ľuďom sa ukázalo, že zmierňuje vplyv alergénov a brzdí prejavy prieduškovej astmy. 
Cibuľová šťava s medom - liek proti kašľu.    
JABLKÁ - bohatý mešec pektínu. 2 - 3 jablká denne znižujú obsah cholesterolovej frakcie, ktorá upcháva cievy a to v  prospech tej, ktorá ich čistí. Jablká pomáhajú 
upravovať obsah cukru v krvi. Sú vhodnou potravinou pre diabetikov. Jablká sú "prírodné zubné kefky", čistia zuby od zvyškov stravy, napomáhajúcich tvorbe zubného kameňa.
Keď sa pri pokusoch s čerstvou nezriedenou jablkovou šťavou pridali do skúmaviek vírusy, stali sa neaktívnymi. (Hroznová šťava a čaj tiež obsahujú zložky, 
ktoré zneškodňujú vírusy.)       
   
 

Jedzte viac a chudnite

   
Nadmerná hmotnosť je druhou najčastejšou príčinou predčasného úmrtia. Na Slovensku má zdravotné problémy spojené s nadváhou 
viac ako 1,5 milióna ľudí.    
Obezita je dôsledok nadmerného príjmu energie, ktorý prevyšuje jej množstvo potrebné na život a pohyb. Tieto prebytky sa ukladajú vo forme 
tuku. Keď si každý deň natriete na chlieb o 15g masla viac než je potrebné (energeticky to predstavuje 419 kj), za 1 rok je to 4,7 kg 
telesného tuku navyše. Ak si odpustíte sedemkrát za sebou kúsok torty s výdatnou maslovou plnkou (2100kj), schudnete o 0,5 kg. 
Tajomstvo úspechu spočíva v tom, ako prijímať menej energie, ale pritom nemusieť menej jesť.
Priemyslovým spracovaním sa odstráni vláknina a iné živiny a takmer 50% energie pochádza práve z týchto rafinovaných a koncentrovaných 
potravín(z 12 klasov kukurice získame 1 pol. lyžicu oleja=460kj, ktoré skonzumujeme jediným prehltnutím).
Ak radi jete, ale chceli by ste aj schudnúť, tak:  
Jedzte viacej:      
1) čerstvej alebo uvarenej zeleniny. Dávajte si ale pozor na mastné omáčky a olejové šalátové zálievky,
2) celozrnných produktov - teplé celozrnné cereálie, nelúpanú ryžu, proso, celozrnný chlieb a cestoviny,
3) zemiakov, rôznej koreňovej zeleniny a strukovín(fazuľa, hrach, šošovica)
4) čerstvého ovocia.    
Jedzte menej:      
1) rafinovaných a koncentrovaných potravín. Obsahujú veľa energie, ale málo živín a vlákniny.
2) mäsa, plnotučných mliečnych výrobkov a orechov. Hoci sú výživné, neobsahujú vlákninu a sú bohaté na tuk a energiu. 
   Mäso a syry majú 60-80% energie vo forme tuku.  
Okrem zmeny stravy:    
1) pite veľa vody - 6-8 pohárov denne (obyčajnú vodu, bylinkové čaje, minerálky, nie malinovky)
2) viac sa pohybujte - každý deň 30 - 60 min. dlhú prechádzku,  
3) buďte pripravení na slabé chvíľky - keď o sebe viete, že vám nestačí zjesť iba 1 sušienku, nejedzte ani tú prvú,  
              - nekupujte si problémové potraviny, keď ich doma nebudete mať, nezmaškrtíte ich, ak maškrtiť, tak hrozno, melón, mrkvu apod.,
              - ak sa nudíte, ste frustrovaní alebo sa cítite opustení, vyjdite si na prechádzku, prečítajte si niečo povzbudzujúce,  
                zavolajte dobrému priateľovi,    
4) hľadajte duchovnú pomoc - boh nás stvoril, aby sme sa mohli radovať zo zdravia a z úspechu, požiadajte ho o pomoc.
Začnite s novým životným štýlom, ktorý zmení vaše zvyky a položí trvalé základy vášho lepšieho zdravia. 
HRACH - má osobitné postavenie medzi zeleninou. Najlepší je čerstvý, na trhu sa časť cukru premení na škrob. V 200ml zeleného hrášku 
je viac bielkovín ako vo veľkom vajci, pričom žiaden cholesterol. Hrášok obsahuje aj rozpustnú vlákninu a draslík - pre uchvanie zdravého srdca.
Hrášok obsahuje látky, ktoré sa pokúšajú indickí vedci izolovať a získať tak lacný antikoncepčný prostriedok.
Odroda hrášku s jedlými strukmi  je bohatá na vitamín C. Uplatňuje sa hlavne v ázijskej kuchyni, kde sa hrášok iba sparí, vďaka čomu  
zachováva vitamín C.    
Hrášok je výborným zdrojom tiamínu(protistresovo pôsobiaca látka) a niacínu(znižuje krvný tlak).
OVOS - vychádzajúca hviezda zdravej stravy. Kombinácia ovsených vločiek a mliečneho bielkovinového produktu s minimálnym 
množstvom tuku, príp. s nakrájaným banánom a k tomu pohár pomarančovej šťavy - to sú skutočne zdravé raňajky.
Ovsené vločky sú dobrým zdrojom cholínu, ktorý je chemickým základom acetylcholínu, dôležitým pre správne fungovanie pamäte. 
Ovsené vločky predstavujú celozrnnú obilninu, je v nich všetko tak, ako to pripravila príroda. Obsahujú 7 vitamínov skupiny B, vit. E a 9 minerálov.
Ovsené vločky prospievajú činnosti srdca a mozgu. Stabilizujú hladinu cukru a inzulínu v krvi.
Ovsené vločky možno použiť ako kozmetický prostriedok, škrob pôsobí hojivo proti zápalom.
Ak vám slnko alebo mráz spôsobili popáleniny, pripravte si kúpeľ a  vyluhujte 2 hrste ovsených otrúb pevne zviazaných v handričke.
     
     

     
Pokoj v nepokojných časoch: Život je dnes rýchly, vzrušujúci - a vyčerpávajúci. Chronická nevyspatosť sa stáva takmer epidémiou. Ľudia 
denne hádžu do seba tony sedatív a iných liekov na upokojenie v zúfalej snahe  odpočinúť si a znovu získať stratenú energiu. Mnoho inak 
zdravých ľudí dnes pracuje v sedavých zamestnaniach a v neustálom strese z uzávierok či z iných problémov. Takíto jedinci nevstávajú ráno 
s pocitom, že by boli odpočinutí. Väčšina z nich si už ani nevie predstaviť deň bez zvyčajnej kávy, čierneho čaju  alebo Coca-Coly. Kofeín 
obsiahnutý v týchto nápojoch pôsobí ako stimulátor centrálneho nervového systému a patrí medzi časté dôvody chronickej nevyspatosti.
 Vyčerpanosť  potláča schopnosť koncentrácie, tvorivosť aj zdravý úsudok. To môže viesť k úplnému vyčerpaniu a depresii.
Odpočinok je veľmi dôležitý: - umožňuje telu, aby sa zregenerovalo. Z organizmu sa vylučujú toxické látky, dopĺňajú sa zásoby rôznych 
enzýmov a obnovuje sa životná sila,    
"- pomáha hojiť rany, liečiť infekcie a odstraňovať z tela všetko škodlivé, vrátane stresov a citových otrasov,
"- posilňuje imunitný systém, čím sa aktívne podieľa na boji proti rôznym ochoreniam,
"- dostatočný odpočinok môže predĺžiť život. Ľudia, ktorí pravidelne spia 7 - 8 hodín denne sa dožívajú vyššieho priemerného veku.
V priebehu noci organizmus niekoľkokrát prechádza etapami povrchného (tzv. spánku REM) a hlbokého spánku. V čase povrchného spánku 
sa odohrávajú sny a táto fáza je veľmi dôležitá. Práve pri snívaní sa prirodzene uvoľňuje všetko napätie a stres, ktoré sa v človeku nazbierali.
Ryža - základná potravina v zdravej výžive. Ryža, z ktorej sa odstránili šupy, sa volá hnedá ryža ("natur") a obsahuje 8% bielkovín. 
Je dôležitým zdrojom vitamínov B(tiamínu, niacínu a riboflavínu), železa a vápnika. Biela ryža je už zbavená viacerých živín, preto sa občas 
obohacuje vitamínmi skupiny B a železom. Ak sa konzumuje bez doplnkových bielkovín, povzbudzuje mozog, aby produkoval viac sérotonínu,
ktorý v človeku vyvoláva pocit upokojenia. Ryža je dobrým zdrojom cholínu, ktorý podporuje produkciu acetylcholínu, prospešného pre pamäť.
Vitamíny B v ryži pomáhajú organizmu pri zvládaní stresov.  
V ryži sú inhibítory proteáz, zložky, ktoré brzdia tvorbu nádorov.  
Cesnak - od pradávneho lieku k modernej potravine. Cesnak obsahuje nezapáchajúcu látku alín. Keď sa cesnak mechanicky poškodí, 
mení sa táto látka na alicín a množstvo prchavých zlúčenín, pričom sa uvoľňuje charakteristický zápach. Alín má antibiotické a iné zdravotné 
účinky. Znižuje hladinu cholesterolu a triacylglycerolov v krvi. Znižuje krvný tlak, chráni organizmus pred infarktom. Stimuluje imunitu 
organizmu a pôsobí antioxidačne. Detoxifikuje vplyvy chemických škodlivín a zmierňuje vplyvy rádioaktívneho žiarenia. Pôsobí ako germicíd, fungicíd 
i ako látka účinná proti črevným parazitom. Okrem mnohých ochranných účinkov je cesnak aromatickou náhradkou soli a umožňuje tak 
znížiť množstvo sodíka v strave.    
Cesnak sa stal modernou zložkou jedál a zvyknú ho nazývať aj "kečupom intelektuálov".
Cesnak môžete dať aj svojmu psovi. Psy majú rady cesnakovú arómu a cesnak odpudzuje blchy a črevné parazity.
Cestoviny - strava pre dobrú náladu. Ich internacionálny (pôvodne taliansky) výraz pasta (makaróny, špagety, kolienka, špirály, mušličky 
i široké rezance). Konzumujú sa poliate rozmanitými omáčkami. Platí: čím je omáčka hustejšia, tým môžu byť cestoviny hrubšie a naopak. 
Sú zdrojom sacharidov, ktoré nám prinesú úľavu pri strese. Ak sa čisté sacharidy kombinujú s bielkovinami, uvoľňujú napätie, podobne ako 
aspirín uvoľňuje bolesti hlavy. Keď sa sacharidy konzumujú samotné, bez bielkovín, mozog začína produkovať viac sérotonínu, ktorý človeka 
upokojuje, zlepšuje náladu a subjektívne vnímanie problémov. Len čo sa sacharid absorbuje do krvi, začína sa chemická reakcia. Ak sa 
so sacharidom konzumuje aj bielkovina, aminokyseliny, ktoré sa z nej uvoľňujú, tento proces spomaľujú.
Proti nespavosti nie je najlepším prostriedkom pohár teplého mlieka. Keď organizmus spracúva bielkoviny z mlieka, človek tak ľahko nezaspí. 
Ale sacharidy, napr. cestoviny, ho upokoja a človek si lepšie oddýchne.  
200ml uvarených cestovín má len cca 600 kj, čo je oveľa menej ako malá porcia mäsa. Cestoviny poliate zeleninovou omáčkou (aj rajčiakovou) 
sú jedlom, ktoré je pre mnohé typy diét oveľa vhodnejšie ako to najchudšie hovädzie mäso. Plný tanier cestovín obsahuje niektoré dôležité 
minerály: mangán, železo, fosfor, meď, horčík a zinok. Cestoviny z celozrnej múky obsahujú veľa vitamínov B. Ničí ich cukor a alkohol.
     

 

   
Vražda v kuchyni    
Pri narodení sú naše tepny hladké, priechodné a pružné. Nadmerná konzumácia tukov a cholesterolu spôsobuje ich postupné upchávanie, 
čo zablokuje prístup kyslíka a niektorým životne dôležitým orgánom. Väčšina súčasných medicínskych liečebných metód pri tomto 
postihnutí je však iba prechodným riešením. Ak skutočne chcete dosiahnuť, aby srdcovo-cievne ochorenia prestali byť vrahom číslo jeden 
našej populácie, zmena životného štýlu je jedinou možnou obranou.  
Jedlo ako liek      
Roky sme vedeli, že väčšine srdcových ochorení možno predísť, teraz ale vieme, že môže byť vyliečená aj už existujúca diagnóza.
Štúdia doktora Ornisha potvrdila, že pacientom, ktorí prešli na nízkotučnú, vegetariánsku stravu, sa ich upchaté tepny začali znova otvárať. 
Tým sa umožnilo lepšie zásobovanie srdca a ďalších životne dôležitých orgánov krvou a kyslíkom.
Srdcový infarkt a mozgová mŕtvica, na ktorých má najvyšší podiel viny príliš veľké množstvo tukov v potrave, sú najčastejšou príčinou smrti 
obyvateľov Slovenskej republiky.    
4 stratégie, ktoré možno použiť pri redukcii tukov v strave.  
1) Nahrádzajte - pite nízkotučné mlieko namiesto plnotučného. Ako múčnik si dajte misku ovocia, a nie zmrzlinu. Uprednostňujte zdravšie
 náhrady za vysoktučné potraviny, ako sú syry, mäsá, maslo, margaríny a oleje.
2) Obmedzujte - Ak sa neviete zrieknuť mäsa, tak si aspoň vyberte ten najmenší kúsok a dajte si k nemu radšej viac príloh, napr. zemiaky, 
cestoviny. Namiesto niekoľkých zákuskov si vezmite len jeden. Skonzumovanie menšieho množstva vášho obľúbeného jedla vám umožní 
vychutnať si tých pár kúskov, ale pritom obmedziť obsah tuku v prijímanej potrave.
3) Vylučujte - Zbavte sa všetkých lákadiel. Ak ich nekúpite a neprinesiete domov, tak ich ani nezjete, keď dostanete chuť maškrtiť. 
Vylúčenie vysokotučných potravín z vášho jedálneho lístka spôsobí doslova zázraky.
V štúdii doktora Ornisha, a tá obletela celý svet, sú zachytené prípady jedincov s čiastočne vyliečenou aterosklerózou, ktorí zlepšenie svojho 
zdravotného stavu dosiahli tak, že zo stravy úplne vylúčili mäso a vysokotučné mliečne výrobky.
Mlieko a mliečne prípravky: Dodáva do organizmu bielkoviny, vitamíny a minerálne látky. Vzhľadom na obsah ľahko stráviteľného tuku 
a mliečneho sacharidu (laktózy) je dôležitým zdrojom energie. Energia je to, čo nám umožňuje dýchať, pohybovať sa, pracovať a zabávať sa.
Celkový obsah tuku v mlieku je len 3 až 5 percent, je v ňom až asi 140 rozličných mastných kyselín. Najvýznamnejšie sú esenciálne. 
Sú pre ľudský život nevyhnutné a organizmus si ich nedokáže syntetizovať (napr. kyselina linolová, linolénová či arachidónová). 
Mliečny tuk má nenapodobiteľné zloženie a spomedzi všetkých tukov najviac vyhovuje tráviacej sústave detského organizmu.
Dôležitou zložkou mlieka sú plnohodnotné bielkoviny(asi 30%). V jednom litri je toľko bielkovín, že pokryje asi polovicu dennej potreby 
dospelého človeka. Vzájomná väzba vápnika a fosforu v mlieku sa považuje za nevyhnutnú pri tvorbe kostí a zubov.
V mlieku je aj horčík a zinok a všetky vitamíny, ktoré človek potrebuje - najviac zo skupiny B.
Pri nedostatku bielkovín a tukových zložiek sa znižuje odolnosť organizmu. Dlhšie obmedzovanie bielkovín zapríčiňuje spomalenie rastu.
Jogurt je ešte zdravší ako mlieko. Aminokyselina tyrozín v jogurte bohatom na bielkoviny stimuluje látky pôsobiace na mozog. 
Jogurt stimuluje bunky organizmu, aby produkovali viac interferónu, zložky, ktorá patrí medzi ochranné, protiinfekčne pôsobiace látky.
Jogurt pomáha znižovať množstvo kancerogénnych produktov, ktoré vznikajú ako dôsledok činnosti niektorých baktérií tráviaceho traktu.
Jogurt pomáha proti hnačke spôsobenej baktériami alebo užívaním antibiotík. Samotný jogurt pôsobí antibioticky a poskytuje ochranu 
pred baktériami, ako sú napr. salmonely. Každodenná konzumácia jogurtu znižuje u precitlivených žien náchylnosť na zápal pošvy, 
spôsobovaný kvasinkami candida.    

 

   
Ako znížiť množstvo tuku v strave:    
Jedným z najjednoduchších spôsobov je začať konzumovať viac zeleniny a ovocia. Napr. kokos, avokádo, zelenina a ovocie obsahujú veľké 
množstvo vitamínov, minerálov, fytochemických látok, vlákniny a len veľmi málo tukov.
Podľa zásad zdravého životného štýlu by surová strava mala predstavovať 1/3 denného energetického príjmu. V našich krajoch je zvykom 
jesť zeleninový šalát alebo ovocie až po hlavnom jedle. Nezaškodilo by zmeniť poradie jednotlivých chodov a začínať väčším množstvom 
surovej zeleniny či ovocia a až potom sa "dojedať" vareným pokrmom.  
Ale pozor! Aj zeleninový šalát sa môže zmeniť na tučný pokrm, keď ho polejete zálievkou s veľkým obsahom oleja alebo iného tuku.
7 rád ako "vybabrať" s tukom    
1) Rozotierať tuk dôkladne, aby bolo pečivo pokryté len tenkou vrstvou,  
2) Ak používate maslo, vyberte ho vopred z chladničky, lebo natenko ho rozotriete len vtedy, ak má izbovú teplotu
3) Odstrániť tuk z mäsa nielen pred prípravou, ale aj pred samotnou konzumáciou,
4) Obmedziť vyprážané pokrmy a všetky jedlá pripravované na tuku,  
5) Z hydiny odstrániť kožu,    
6) Zahusťovať strúhanou zeleninou a nie zápražkou,  
7) Potraviny upravovať na čo najmenšom množstve tuku, radšej používať teflónovú panvicu, mikrovlnnú alebo teplovzdušnú rúru, 
hrnce s oceľovým dnom, fóliu, variť v pare alebo grilovať.  
Kapusta a kel - ochrancovia dobrého zdravia.  
Bojujú proti rakovine, hlavne rakovine hrubého čreva. Aktívnou zložkou, ktorá stimuluje enzýmy brániace vzniku nádorov je sulforafan - 
chemická látka, nachádzajúca sa v kapuste a keli vo veľkom množstve.  
Šťava z čerstvých druhov zeleniny sa osvedčila ako účinná pri prevencii vredov. V kapuste a keli je toľko vitamínu C ako v citrusovom ovocí. 
Stačí 200ml nastrúhanej kapusty na to, aby ste získali 2/3 odporúčanej dennej dávky tohoto vitamínu, ktorý je potrebné konzumovať 
každý deň, pretože organizmus si ho nedokáže vytvoriť.  
Listová zelenina - listová kapusta, špenát, jemná talianska brokolica, kučeravý kel, korenisté púpavy, horkasté listy horčice, zelené listy
cvikly s červenými stopkami, veľkolistý mangold - je bohatá na vitamíny a minerálne látky. Je vhodným zdrojom vápnika, pri menšej 
konzumácii mliečnych výrobkov. Z vitamínov má významné postavenie betakarotén. Tmavozelená farba chlorofylu maskuje charakteristickú 
oranžovú farbu betakaroténu, ale ten tu je!    
Betakarotén deaktivuje niektoré problematické molekuly. Ak sa tieto látky ovplyvnia tak, aby neboli schopné poškodzovať bunky, 
prelomí sa reťaz udalostí, ktoré by mohli viesť k rakovine.  

 

   
Obezita - strašiak našej epochy    
Podľa Výskumného ústavu výživy v Bratislave je obéznych 10,8 % chlapcov a 10 % dievčat školského veku. Dospievajúcich chlapcov 
11,2 % a dospievajúcich dievčat 10 %. Najčastejšie príčiny obezity sú sedavý spôsob života, sledovanie televízie, počítač, časté malé 
občerstvenia, pitie sladkých malinoviek, obľúbenosť tučných jedál ap. Predchádzať obezite sa dá, keď sa odmalička vštepia rozumné zásady: 
1) Tri pokrmy denne obsahujúce dostatočné množstvo celozrných produktov, strukovín, čerstvého ovocia a zeleniny, bez maškrtenia medzi 
jednotlivými jedlami, predovšetkým vynechať malinovky typu Coca-Cola, Pepsi-Cola, Kofola ap.
2) Piť primerané množstvo vody    
3) Hodinu až dve hodiny denne aktívneho pohybu, podľa možnosti na čerstvom vzduchu
4) Pravidelný čas určený na čítanie, ktorý by nahradil pozeranie televízie a rôzne počítačové hry
5) Dostatok odpočinku, lebo mnoho detí je chronicky unavených. Treba ich primerane zavčasu dostať do postele, aby sa prebudili odpočinuté 
a stihli aj zdravé raňajky    
6) Podporovať čo najširšiu paletu záujmov - čítanie, návštevy knižnice, hodiny hudby, modelovanie, rodinné výlety apod.
Biblia hovorí: "Vychovávaj chlapca na počiatku jeho cesty, tak sa ani v starobe neodchýli z nej"
 
HUBY - SKVELÉ POSILŇOVAČE IMUNITNÉHO SYSTÉMU  
Huby majú "mäsovú" chuť, preto nimi možno v mnohých jedlách mäso nahradiť. Dobre chutia na pizze namiesto salámy a sú zdravšie. 
Výživná hodnota húb sa často podceňuje, ale huby poskytujú nemalé množstvo vlákniny a vitamínov skupiny B, ako aj veľa draslíka, 
pôsobiaceho ochranne na srdce. Sú dobrým zdrojom germánia(podobne ako cesnak) - stopového prvku s protinádorovými 
a protivírusovými účinkami. Germánium zvyšuje aj schopnosť buniek produkovať energiu.
   
STRUKOVINY - ZDRAVÁ KUCHYŇA    
Vošli do módy vďaka prudkému nárastu záujmu o vegetariánsku kuchyňu. Ak sa kombinujú s obilninami, poskytujú plnohodnotnú bielkovinu, 
ktorú inak možno získať iba z vaječných, mäsových a mliečnych produktov. Strukoviny sú vhodnou náhradou mäsa. Ktorékoľvek strukovinové 
jedlo - s vôňou cesnaku a byliniek - má charakter hlavného jedla a zasýti aj tých najhladnejších.
Polievka z mladého hrášku je holandským národným jedlom.   
Strukoviny patria medzi najlacnejšie potraviny na svete, a pritom sú veľmi zdravé. Každodenný konzum 200 ml strukovín znižuje nielen obsah 
škodlivej frakcie cholesterolu v krvi, ale aj krvný tlak. Za účinný v tomto smere sa považuje rozpustný pektín. Strukoviny obsahujú aj veľa 
nerozpustnej vlákniny, ktorá posúva stravu cez tráviaci trakt. Zabraňuje to zápche a spoluúčinkuje proti rakovine hrubého čreva. 
V strukovinách sú aj inhibítory proteáz - enzýmy, ktoré bojujú proti vzniku rakoviny v bunkách. Strukoviny  ovplyvňujú produkciu inzulínu, 
pretože veľmi pomaly zvyšujú hladinu krvného cukru. Sú vynikajúcimi potravinami pre diabetikov.
Raňajky sú skutočne dôležité: Ľudia, ktorí pravidelne raňajkujú menej trpia chronickými ochoreniami, žijú dlhšie a sú oveľa zdravší. 
Začnite deň jedlom z celozrných obilnín, celozrného chleba a z niekoľkých kúskov čerstvého ovocia. Budete výkonnejší a dobre naladení. 
Vláknina vstrebáva vodu pri svojej ceste žalúdkom a črevami. Vzniknutá špongiovitá hmota tvorí jemnú bariéru, aby sa živiny z potravy 
nevstrebávali príliš rýchlo. Pokrmy, ktoré neobsahujú žiadnu vlákninu, sladké jedlá a nápoje, sa bleskovo vstrebávajú do krvného obehu,
čím nastáva rýchly vzostup a následný pokles koncentrácie glukózy v krvi. Preto počas dopoludnia zaznamenávame zníženú výkonnosť, 
lebo sa raňajky skladali z jedál s minimálnym obsahom vlákniny.  
Denne by sme mali vypiť 6-8 pohárov vody (1,8-2,4l). Ešte pred raňajkami si dajte 2 poháre vody, príp. bylinkového čaju 
s niekoľkými kvapkami citróna, dopoludnia a popoludní čistú vodu, podvečer ďalší, aby ste zahnali ospanlivosť a pokušenie maškrtiť. 
Voda je presne to, čo náš organizmus potrebuje, aby mohol optimálne pracovať. Je to dokonalý nápoj, jedno z veľkých požehnaní v našom 
živote. Organizmus je schopný využiť vodu vo všetkých možných formách, niektoré nápoje mu však spôsobujú problémy. Obsahujú veľa 
energie, preto ich musí spracovávať ako jedlo. Cukor v sladkých malinovkách potrebuje ďalšiu vodu na jeho spracovanie. Väčšina týchto 
nápojov prispieva k prekysleniu žalúdka a Cola obsahuje fosfor, ktorý podporuje zvýšené vylučovanie vápnika z organizmu, vznik osteoporózy.
     
Jedzte ryby:Obsahujú veľa omega-3 mastných kyselín, ktoré znižujú obsah cholesterolovej frakcie, ktorá upcháva cievy a zvyšujú obsah tej, 
ktorá znižuje tlak krvi a ochraňuje organizmus proti infarktu. Rybí tuk v strave, obsahujúci omega-3 mastné kyseliny pomáha zdravému 
organizmu brániť sa proti chorobám: astma, artritída, psoriáza, skleróza multiplex. Najviac omega-3 mastných kyselín obsahujú ryby:
makrela, sardela, losos, sleď, tuniak a pstruh. Dve rybacie jedlá týždenne stačia, aby mohol mať človek zdravšie srdce. Rybací olej priaznivo 
vplýva pri migrénach a raných štádiách chorôb pečene. Hladinu cholesterolu znižujú ustrice a kraby. "Ryby sú užitočné na mozog."
     
Tak ako racionálna výživa je pre dobré zdravie rovnako dôležitý stabilný emocionálny život. Pozitívne pocity a rozumné životné návyky 
stimulujú tvorbu endorfínov. Tieto tajuplné chemické látky produkované mozgom sú schopné navodiť neuveriteľné pocity pohody a posilniť 
imunitný systém. Endorfíny umožnia cítiť sa dobre a navyše budú ešte aj liečiť. Dôležitosť radosti a pozitívnej nálady zdôrazňoval už kráľ 
Šalamún, ktorý napísal: "Radostné srdce je dobrým liekom, ale zronený duch suší kosti."
Výchova a vzdelávania v oblasti stravovania- rozhodujúce faktory v celom tomto procese.
Keď sa ľudia dozvedia, že upravovaním potravín nevhodným spôsobom sa z nich odoberá vláknina a ďalšie živiny, a naopak zostáva v nich
neúmerne vysoké percento tukov a iných chemických prísad, mnohí sú ochotní zmeniť svoj jedálny lístok. Uvedomujú si, že mäso a mliečne 
výrobky by sa mali konzumovať striedmo. I keď obsahujú dôležité živiny, nachádza sa v nich veľa tukov a cholesterolu, iba veľmi málo 
vlákniny. Pri klesajúcej konzumácii mäsa, plnotučného mlieka, vajec a stúpajúcej konzumácii ovocia a zeleniny sa znižuje úmrtnosť 
na srdcovo-cievne ochorenia. Veda to potvrdzuje. Cesta k zdravšiemu a dlhšiemu životu nevedie okolo stánkov s rýchlym občerstvením, 
ale späť do záhrad a polí našej krásnej krajiny, k čerstvému ovociu, chrumkavej zelenine a k zlatistým klasom obilia.  
Lebo. Základom stravy našich babičiek bolo zrno-z pšenice alebo z iných obilnín. Rodina jedla čerstvo uvarené pokrmy a hrubé krajce doma 
upečeného chleba. S chuťou sa konzumovali najrôznejšie obilninové kaše, ryža, cestoviny, kukurica, fazuľa, zemiaky, ovocie a zelenina. 
Tieto zdravé a na vlákninu bohaté potraviny tvorili takmer 53 % denného príjmu energie.  
Nazdávate sa, že sa zo zo zemiakov priberá? Jedna porcia s objemom 200 mililitrov roztlačených zemiakov 
predstavuje necelých 600kj. Jedna 100g porcia hovädzieho mäsa obsahuje asi dvojnásobok-1200kj energie. Ak dávate prednosť 
bravčovému mäsu, energetický obsah je vyšší. Zemiaky sú skutočne zdravou stravou. Ľudia trpiaci depresiami majú často chuť na stravu 
bohatú na sacharidy. Pri konzumácii sacharidov sa zvyšuje hladina tryptofánu v krvi, ten sa rýchlo dostáva k mozgu, kde sa chemicky mení 
na sérotonín, ktorý pôsobí tak, že sa človek hneď cíti pokojne, oddýchnuto a sviežo. Predpokladá sa,  že depresie sú čiastočne spôsobené 
nižšou hladinou sérotonínu. Takže, keď vás pochytí pochmúrna nálada, nastal čas, aby ste naplnili kuchyňu príjemnou vôňou pečených  
zemiakov.      
Väčší elán, lepšie zdravie  a dlhší život možno dosiahnuť pravidelným telesným cvičením. 
Cvičenie - posilňuje srdce,     
             -má schopnosť znižovať krvný tlak,     
             -znižuje hladinu LDL cholesterolu,     
             -posilňuje kosti,     
             -zaháňa depresie,     
             -pomáha zvládať stres,     
             -posilňuje celkovú životaschopnosť,     
             -pomáha dosiahnuť a udržať si ideálnu hmotnosť,   
             -zlepšuje krvný obeh, čo sa prejavuje pohotovejším myslením,   
lepším spánkom, ba dokonca aj rýchlejším hojením rán.